Új nevet adnak neki

2019.06.21. 17:30

Megújul a Velencei-tó legnagyobb könyvtára Gárdonyban

Javában zajlanak a Velencei-tó térségében található legnagyobb könyvtár felújítási munkálatai.

S. Töttő Rita

A gárdonyi könyvtár jelenleg építési terület Fotó: a szerző

Gárdonyban található a Velencei-tó térségének legnagyobb könyvtára, amely azonban jelenleg nem hogy nem látogatható, de el is van zárva a közönség elől – ugyanis építési terület. Az épület, illetve maga az intézmény az elkövetkezendő hónapokban teljes rekonstrukción esik át. A munkálatok szépen haladnak, a tervek szerint augusztus közepén újra megnyithat a könyvtár – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Tóth István polgármester. Jelenleg, szükségmegoldásként a Nemzedékek Házában tartanak könyvtárügyeletet, ahol mindig van könyvtáros, aki igyekszik az alapköteteket, valamint a sajtót elérhetővé tenni az érdeklődők számára.

– De azonban sajnos nem mindent tudunk ebben az időszakban kölcsönzésre biztosítani, ugyanis a kötetek java része dobozokban várja, hogy visszakerülhessen a helyére. Türelmes a lakosság, valamint a nyaralóink is, akiknek egyébként szintén kedvenc helyszíne a gárdonyi könyvtár – tette hozzá a polgármester.

Új bútorzattal, technikával, valamint további szolgáltatási lehetőségekkel nyit majd meg a könyvtár, köszönhetően egy önkormányzati önrésszel megvalósult pályázatnak. Az összességében közel 55 millió forintos beruházás modern közeggé varázsolja a már régóta megújulásra váró épületet, amelyet a közösségi élet színterévé is tesznek. Tavasztól késő őszig ugyanis a szépen parkosított belső udvaron napvitorlákkal árnyékolt felületeket alakítanak ki, ülőgarnitúrákat tesznek ki, ahol az olvasók frissítőt, kávét is fogyaszthatnak majd. A város intézménye mindemellett új nevet is kap. A tervek szerint Klausz Gáborról nevezik el a könyvtárat.

A gárdonyi könyvtár jelenleg építési terület
Fotó: a szerző

– Klausz Gábor volt a könyvtárunk alapítója, aki fiatal emberként úgy érkezett Gárdonyba, hogy ő volt „A könyvtáros”. Képviselőtársam és alpolgármester volt a városban, sajnos azonban elhunyt pár éve – mondta a polgármester. Klausz Gábor Fehérváron született, s huszonegy éven át vezette a gárdonyi könyvtárat, valamint részt vett a város kulturális életének szervezésében is, felügyelte a város kulturális intézményeinek irányítását. Képviselőként a Pénzügyi Bizottság elnökeként, alpolgármesterként tevékenykedett, továbbá feleségével alapítója volt a gárdonyi Alborada kórusnak. Két gyermek édesapja volt.

A megújuló gárdonyi könyvtár falán Klausz Gábor bronzból készült domborművét helyezik majd el, amely Hermann Zsolt szobrászművész keze munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában