Bármikor megismétlődhet a villámárvíz

2019.06.18. 07:00

Megoldásra váró helyzet a bakonycsernyei

A móri és a székesfehérvári tűzoltók próbálták menteni a menthetőt, de az átemelő szivattyúknak nem volt hová kinyomniuk a vizet, hiszen gyakorlatilag az egész udvar és a kert is víz alatt állt.

Palocsai Jenő

Homokot, zsákot azonnal biztosított az önkormányzat Fotó: Koppán Viktor

A község lakosai gyakran magas árat fizetnek azért, hogy festői környezetben élhessenek. A Bakony fákkal fedett csúcsai kirándulásra, vagy fényképek készítésére ösztönöznek. Völgyeiben apró patakok csörgedeznek, de elég egy komolyabb eső, vagy pár rosszul elvégzett emberi beavatkozás a természet ellen, és máris megvan a tragédia.

Egy kiadós lokális zivatar csapott le vasárnap este Súr településre, ahonnan a hasonló nevű patak fut Bakonycsernye irányába. A régóta elhanyagolt patakmeder nem tudta elvezetni a hirtelen érkezett, nagy mennyiségű vizet, ezért több helyen is kilépett a víz a medréből. Sajnos emiatt több kert, udvar és gazdasági épület és számos, azokban meghúzódó háziállat került vízbe, illetve víz alá. Ez már eleve jelentős anyagi kárt jelent, ám a helyzetet tetézi, hogy több családi házba is bejutott a sárga iszaptól terhes árvíz.

A bakonycsernyei önkormányzat azonnal segített homokkal és zsákkal, de számos épületben okozott károkat a villámárvíz
Fotó: Koppán Viktor Dávid

 

Egy gazdálkodó család a József Attila utcában tehetetlenül nézte az udvar magasabb pontjáról, hogy mindenük oda. Korábban nem voltak tétlenek, kipakolták a víz alá kerülő, ezáltal tönkrement fagyasztó ládákat és homokzsákokkal próbálták elvágni a víz előrenyomulását a lakás alagsorában. Azonban a Súri patak folyamatosan kapott utánpótlást, hiszen jól látható volt, ahogy a kert végében álló traktor előtt hömpölygött még a zavaros víz, annak ellenére, hogy már órák óta nem esett.

Számos kertet is elöntött a hirtelen jött víz
Fotó: Koppán Viktor

A tulajdonosok azonban nem is a garázsban pihenő drága gépekért vagy a fagyasztóládákban tartott javakért aggódtak. A családfő ezekre csak legyintett: Nem ez az első eset, mondta, ám nagyobb gond, hogy tizenhárom disznó és két növendék bika is a vízben álló ólak foglya és baromfi udvar tyúkállományáról már le is mondtak. A legrosszabb, hogy görcsbe rándul már a gyomruk, amikor dörögni kezd az ég Bakonycsernye fölött...

A Szápár felé vezető út alatt egy közel húsz éve felújított áteresz hivatott biztosítani a víz zavartalan továbbhaladását a Gaja patakig, ám a keresztmetszete nem elegendő.

Homokot, zsákot azonnal biztosított az önkormányzat
Fotó: Koppán Viktor

Mindezekről a hídon állva nyilatkozott Turi Balázs, a község polgármestere, aki elmondta, hogy a vízügyi igazgatóság felé korábban is jelezték ezt a problémát, sőt, 1300 aláírást is gyűjtöttek. Most ígéretet kapott a falu vezetője, hogy ha elvonul az ár, kijönnek a munkagépek és javítanak a kritikus mederszakasz állapotán. Homokot és zsákokat azonnal biztosított az önkormányzat és fertőtlenítőszerekkel is ellátta azokat, akiknek az otthonába bejutott a víz. A lakóingatlan tulajdonosok az elemi károkra elkülönített segélyből is enyhíthetik a veszteségeiket. Őket a polgármester sorra felhívta, hogy még a héten jelentkezzenek a községházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában