Táboroztatás

2019.06.15. 07:45

Magyar dal tölti be az ukrán gyermekek ajkáról a Velencei-tavat

A magyar kormány fontosnak tartja, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus során komolyabban megsérültek vagy elhunytak gyermekei, unokái fel tudjanak töltődni. Négy éve zajlik a nagy sikerű program, és az idei az ötödik nyaraltatás, melynek első turnusa megérkezett, sőt már magyar dalt is tanult.

Palocsai Jenő

Elsősorban Kelet-Ukrajnából érkeztek a Velencei-tó partjára a fiatalok, akik szelfit is lőttek, hogy Ukrajnában maradt családtagjaik láthassák, jól érzik magukat (hátul középen Soltész Miklós)

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az a szép, az a szép…, dalolt az ukrán gyerekek apraja-nagyja a Velencei-tó partján. Igaz, a magyar dalt fél órán át tudták csak tanulni, ahhoz képest szintre hibátlan dallammal és szöveggel adták elő Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség államtitkárának.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős politikus elmondta, hazánk azért szervezi meg ezt a nyaraltatást évek óta az ukrán nemzetiségi önkormányzattal közösen, mert itt, az ebben a térségben élő különböző nemzetek egymásra vannak, vagyunk utalva.

Együtt fogunk élni száz és kétszáz év múlva is, ezért nem szabad, hogy külső erők, nagyhatalmak határozzák meg a mi kapcsolatrendszerünket. Bármi is történt Ukrajnában a magas politikában az elmúlt években, attól még az ott élők között nincsenek igazán konfliktusok és a Magyarországon élő ukrán közösségnek is minden lehetőséget megadunk. Hamarosan választások lesznek a szomszéd országban, ami magában hordoz egy új esélyt az oly sokak által várt változásra.

Elsősorban Kelet-Ukrajnából érkeztek a Velencei-tó partjára a fiatalok, akik szelfit is lőttek, hogy Ukrajnában maradt családtagjaik láthassák, jól érzik magukat (hátul középen Soltész Miklós)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt négy év alatt 2124 gyermeknek nyílt lehetősége testileg és lelkileg a feltöltődésre. Ebben az évben hat turnusban jönnek hazánkba, összesen 242 főt fogad majd a velencei tábor. Ők átlagosan hat-hét napot töltenek itt és közben megismerkednek a környékkel, ennek keretében Dinnyésre látogatnak, megnézhetik a Várparkot, majd próbára tehetik magukat sárkányhajózás közben vagy a rönkvárban. A fővárosban az állatkertet, a Citadellát, a Hősök terét és a Parlamentet nézik majd meg. A táboroztatásra a kormány 35 millió forintot különített el.

Négy év alatt kétezernél is többen nyaraltak itt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szuperák Brigitta, az országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója felsorolta, hogy Munkácsról, Ungvárról, Lembergből, Ternopilből, Ivano-Frankivszkból érkeztek a gyerekek, akik közül négy ungvári és egy munkácsi ha nem is tisztán, de beszél magyarul. A szószóló hozzátette, az ide érkező gyerekek közül nem egy olyan körülmények között él, hogy nemcsak az országot, de még a megyét sem hagyta el soha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában