100 éve született

2019.06.05. 07:15

Kresz Máriára és családjára emlékeztek Kápolnásnyéken

A kápolnásnyéki katolikus templomban ünnepi megemlékező gyászmisét tartottak kedden Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából.

S. Töttő Rita

Fotó: önkormányzat

Az eseményen megjelent Kresz Mária lánya, Márkus Piroska, testvérének a gyermekei, unokái és dédunokái. Eljöttek a Néprajzi Múzeumi egykori kollégái, volt tanítványai és a tisztelői, valamint a székesfehérvári Szent István király Múzeum képviseletében Lukács László és Bányai Balázs múzeulógusok. A mise után felszentelték a felújított Kresz síremléket a temetőben, ahol az önkormányzat részéről Kupi László képviselő emlékezett meg a Vörösmarty Emlékházat megmentő Kresz családról – többek közt Kresz Gézáról, Kresz Mária nagyapjáról, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrehozójáról, valamint ifjabb Kresz Gézáról, jelentős zenei események résztvevőjéről.

Fotó: önkormányzat

A család a nyarakat, ha tehette, a kápolnásnyéki házukban töltötték, mely ma a Vörösmarty Emlékház, akkor pedig a Kresz család kúriája volt. A 100 éve született Kresz Mária pedig munkássága révén bemutatta többek közt a magyar népi életet, a csákvári fazekasságot is. A megemlékezésen elhangzott: a csalás mentette meg a mai Vörösmarty Emlékházat a biztos pusztulástól azzal, hogy kikötötték: annak örökké kell hirdetni a nagy költő nevét és munkásságát, helyet adva a róla megemlékező kiállításnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában