Háztáji, termelői tippek

2019.06.19. 07:30

Irány a Jancsárkert szombaton!

Június 22-én rendezik a VII. Fehérvári Egészségpiacot. Ökotudatosságra sarkalló előadásokkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, tornával várják a látogatókat a Balatoni úti piacon.

Majer Tamás

Östör Annamária (középen) a sajtótájékoztatón Fotó: ÖKK

– Mi egy termelői és háztáji piac vagyunk, – mutatta be magukat Schultz György, a Jancsár Piac és Közösség Egyesület elnöke az eseményt felvezető keddi tájékoztatón mindazoknak, akik esetleg nem ismernék őket.

Várhatóan félszáz megyei termelő portékáiból válogathatnak majd a piacozók ezúttal is; az előadások előtt, alatt, közben.

Orvosi, egészségügyi szűrővizsgálatokat is igénybe vehetnek majd a Jancsárkertben. Sőt, meridián tornát is szerveznek a program gazdái, akikkel a szomszédos fitneszterem is együttműködik: ők nyílt napot tartanak. Amott személyi edző várja az érdeklődőket. Számos pódiumbeszélgetés, bemutató is lesz. A tervek szerint 8.30 órától a Ki? Ti & Mi civil csoport hölgytagjai, Lippai Kitti és Kecskés Timi kap szót. Előadásuk témája a háztartási környezetvédelem, az egyszer használatos műanyagzacskók környezetbarát alternatívái, a csomagolásmentes vásárlás lesz. 9 órától Keresztury Lászlóné, Mónika, a tavaly megnyílt Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője ad elő a szűrővizsgálatok jelentőségéről. Tőle tudjuk, hogy milyen szűrővizsgálatok lesznek: vércukorszint-, illetve koleszterinszint-meghatározás, testtömeg-index mérés, dietetikai, táplálkozási tanácsadás.

Östör Annamária (középen) a sajtótájékoztatón
Fotó: ÖKK

Negyed 10-től Szabadi Péter szól a méz szerepéről az egészség megőrzésében, illetve a méhkaptár levegő kedvező hatásairól. Őt R. Szabó Csilla, a csóri biogazdaság képviselője követi. 9.45. órakor Jankovits Mártont hívja majd színpadra Németh Gábor moderátor. A szakember a biotojásról és a bio-gabonatermesztésről tájékoztat. A gyógygombákról, a tisztított vízről, sőt a vegyszermentes festékekkel végzett lakásfelújítás is bejön a képbe, utóbbi ráadásul bemutatóval együtt. A vegyszermentesség is igen egészségesen hangzik, nemde? Erről Lauschmann Ildikó beszél majd 10.45 órától.

A figyelemfelhívást szolgáló tájékoztatón Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi és sporttanácsnok gyümölcsözőnek nevezte a biopiac és az önkormányzat együttműködését, maga is részvételre buzdított. Az esemény hivatalos megnyitóján, 10 órától, éppen ő lesz a majd a beszélgetőpartner.

Schultz György elmondta, egy-két ezer ember megjelenésére számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában