városszépítőként ismerték el

2019.06.18. 14:30

Emléktáblát kapott a Schmidl-díjas építész, Csutiné Schleer Erzsébet

Bensőséges ünnepség keretében emléktáblát lepleztek le hétfőn a Szent Gellért Hotel bejáratánál.

Sági Zoltán

Csutiné Schleer Erzsébet munkáját korábban is elismerték, 1990-ben Europa Nostra díjat kapott Fotó: ÖKK

Székesfehérvár Megyei Jogú Város a Szent Gellért Hotel mértéktartó építészeti megformálásáért a Schmidl Ferenc építészeti díjat 2018-ban adományozta Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnöknek, műemlékvédelmi szakmérnöknek, a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület alelnökének. Az ünnepségen az e tényt megörökítő és hírül adó táblát leplezték le a díj odaítélésének alapjául szolgáló épület falán. A Mátyás király körút forgalmában üdítően hatott Hans Leo Hassler motettája, amely, az ünnep fényét emelendő, a Primavera kórus élő előadásban csendült fel.

Köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök méltatta az építész munkásságának ökumenikus nyitottságát, fölemlítve a Palotavárosi Skanzen műemléki tervének 1980-as kidolgozását, amelyért Csutiné Schleer Erzsébetet 1990-ben Europa Nostra ezüstdíjjal tüntették ki. – De az ő munkáját dicséri városunkban az evangélikus templom melletti gyülekezeti épület is – emelte ki a főpásztor, aki fölidézett néhány további munkát is a közelmúltból, amelyekben a Székesfehérvári Egyházmegye építész partnere szintén a díjazott volt.

Csutiné Schleer Erzsébet munkáját korábban is elismerték, 1990-ben Europa Nostra díjat kapott
Fotó: ÖKK

Cser-Palkovics András köszöntőjében kifejezte: a város által alapított díj emléktáblájának elhelyezése az egyházi épület falán emeli a díj értékét, a közelmúltbeli és a jövőbeli díjazottak megbecsülésével együtt. A polgármester az ünnepségen megjelent városi főépítészre, Lantay Attilára kitekintve fölidézte a Schmidl Ferenc építészeti díj megalapításának fő célját: a városképet szépítő munka nyerjen méltó elismerést.

E munkát ismerte el Székesfehérvár közgyűlése, amely az egyszerre szakmai és közéleti díjat egyhangúlag ítélte oda az építésznek, aki látható megilletődöttséggel fogadta a köszöntéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában