Csobbanás, heverés: elstartolt a nyár

2019.06.09. 07:00

Elindult a szezon, várják a vendégeket a Velencei-tónál

Ahogy a júniusi meleg lecsapott a szintén sok esőt kapott Velencei-tóra, úgy érkeztek meg a turisták is a térségbe. Már pénteken igazi nyári hangulat uralkodott a partokon. Körbenéztünk.

S. Töttő Rita

Már strandolásra is alkalmas a Velencei-tó vize

Fotó: Archív (Igari Balázs)

Még be sem fejeződött a tanév, de már pénteken – köszönhetően a 27 fokos melegnek – nyaralós hangulat uralkodott a Velencei-tó legnagyobb strandján. Mintha csak a nyár kellős közepébe csobbantunk volna, a Korzón megkezdődött a szezon – már nem csak a „hidegvérű külföldiek” merészkedtek a vízbe, hiszen a 23-24 fokos hőmérséklet mindenkit belecsábított. Ahogy a forró homokba a strandröplabdásokat, a fűre a napozókat és a büfékbe a szomjas, éhes nyaralóvendégeket. De persze nem csak a Velencei-tó legnagyobb egybefüggő plázsán indult meg az élet – mindenhol várják már a napozni vágyókat a fizetős és az elkerített, önkormányzati strandokon is. Több helyen is jártunk, itt-ott felmértük a költségeket és a lehetőségeket is. A hétvégén ugyanis már kifejezetten strandidő várható – ahogy haladunk bele a következő hétbe, úgy lesz egyre melegebb, pünkösdhétfőig már 29-30 Celsius-fokot ígérnek az időjárás-jelentésekben.

A tóparton több strandon is igénybe vehető értékmegőrző

Az első, amire érdemes felkészülni, az a parkolás. Pénteken még volt rá lehetőség mindenhol, ám ez nem garancia arra, hogy a hétvégén is lesznek szabad helyek. Fontos tehát időben indulni, és előkészíteni a pénztárcát, ugyanis igen leleményesnek (vagy helyinek) kell lenni ahhoz, hogy ingyenhelyeket találjunk. Agárdon például, a közösségi, valamint a Napsugár strand környékén az autóknak egész napra 1000 forintért kínálják a helyet, 16 óra után pedig 700 forintért. Itt a motorok sem állhatnak ingyen: 600 forint egész napra, 400 forint 16 óra után a hely. A buszoknak 5000 forint a napijegy, és 4000 forint, ha 16 óra után érkeznek. Kicsit arrébb, Gárdonyban, szintén egy fizetős strand mellett az autóknak napi 1200 forint a parkolás, 15 órától pedig 700 forint. A motoroknak mindig 700 forint, a buszoknak pedig 4950 forint. Velencén, az Ifi Szálló közelében pedig így néznek ki a parkolási díjak: a személyautóknak 1490 forint a napijegy, de ha óraalapú számítást kérünk, akkor 400 forint/óra a parkolás ára. A buszok egész napra 3990 forintért állhatnak meg, óránként pedig 1200 forintért. Mindenki más is – a nyerges vontatótól kezdve a lassú járműig – a „buszos” árkategóriába esik. Bár itt külön a motorokat nem tüntették fel, megeshet, hogy nekik nem kerül pénzbe a parkolás? De bárhogy is legyen, Velencén már tavaly óta automatás rendszer segíti a fizetős parkolást. Viszont Velencén is érdemes körültekintően parkolni, komoly bírság jár ugyanis annak, aki zöldfelületre merészkedve teszi le az autóját…

A tóparton felkészültek a szezonra Fotó: Igari Balázs

A strandok vizének minősítését az ÁNTSZ már elvégezte, s a jó hír az, hogy mindenhol kiváló minősítést mutattak a laboreredmények. Így a szezon kezdetén ez teljesen rendben is van, az lenne nagy baj, ha nem így lenne… Azt sem árt tudni, hogy a pancsolás örömeibe a javában zajló partfal-rekonstrukciós folyamatok sem zavarnak be, bár tény, hogy itt-ott lehet majd látni a munkálatok jeleit. A Közép-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság azonban, ahogy Csonki István igazgató fogalmazott, a turisztikai célok teljes figyelembevételével igyekszik folytatni a felújítási munkálatokat.

Tehát minden további nélkül robbanhat, csobbanhat a nyár: a hőmérséklet és a víz adott, s láthatóan a vendéglátóipar és a szolgáltatók is felkészültek. Az árak persze valószínűleg nem lettek alacsonyabbak sehol. Íme egy-két kiragadott példa, először a belépőjegyek esetében: Agárdon hétköznap 900, hétvégén 1100 forint a felnőtt belépő, 750 és 950 a diák, illetve a nyugdíjas, 600 és 750 forint 14 éves korig, minden helyi lakosnak pedig 300 forint.

Már strandolásra is alkalmas a Velencei-tó vize Fotó: Igari Balázs

Vannak persze kedvezmények, 16 óra utánra és családi „variációkra” is. Gárdonyban is megálltunk megnézni az árakat: az egyik strandon 950 forint hétköznap, 1300 forint hétvégén a felnőtt belépő ára. Diákoknak ugyanebben az időszakokban 800, illetve 1050 forint, 12 éves korig, illetve nyugdíjasként pedig 630 és 800 forint. Itt is különböző kedvezményekkel kecsegtet­nek. Hát ugye Velencén a Korzón (és egy másikon is) ingyenes a strandolás, de a heverészésért akár fizethetünk is: napernyő, nyugszék, nyugágy akciósan 2500 forintért bérelhető a plázsra. Több strandon igényelhető értékmegőrző használata, amit érdemes megfontolni, ha valaki nagyobb értékekkel érkezik: 500 és 1500 forint közötti árakon találtunk ilyeneket a Velencei-tó partján. És akkor még nem is ettünk: a sima lángos 600 forint, de hol máshol a világban találnánk még sült kolbászos, lila hagymás változatot is, ami bizony 1000 forintba kerül a jó magyar gyomornak. A sört 400 és 800 forint között mérik, a fagyit pedig 450 és 800 forint közötti áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában