Környezettudatosság

2019.06.24. 09:00

Egy héten keresztül minden a fák titkos életéről szólt Ráckeresztúron

A Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai a környezettudatos életmód jegyében szerveztek tematikus napközis tábort általános iskolásoknak egy pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően. Az elsős és másodikos gyerekek a fák titkos életével ismerkedtek meg.

Gajdó Ágnes

Színes papírmozaikkal díszített tolltartót is készítettek

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A természet, a bennünket körülvevő teremtett világ szépségei oly sokszor rejtve maradnak. Holott, ha szemlélődve körültekintünk, rácsodálkozhatunk egy-egy különleges fára, bokorra, vagy észrevehetjük a mosolygós-nyíló virágokat, amint törékenyen hajladoznak a szélben. A fák titkos életét ismerhették meg közelebbről azok az elsős, másodikos gyerekek, akik részt vettek a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola által szervezett nyári napközis táborban.

– Egy héten keresztül minden a fákról szólt – tudtuk meg Drozdikné Nagy Ágnes Tünde táborvezetőtől. – A gyerekek évgyűrűket, kéregmintát rajzoltak, faleveleket gyűjtöttek, a papír készítéséről és újrahasznosításáról tanultak játékos formában. Kézműves-­foglalkozásunkon színes papírmozaikkal díszített tolltartót készítettek kolléganőim, Gajdó Tímea és Győrfi Mónika segítségével.

Hogy még izgalmasabb legyen a program, a slam poetry műfaj egyik jeles képviselője, Somogyi Csaba kereste föl a táborozókat, s nemcsak verseket mondott – többek között Gombóc Artúrról –, hanem meg is dolgoztatta a diákokat. A gyerekek különféle mondatokkal játszottak, csereberélve az alanyt, az állítmányt s más mondatrészeket. A furcsa szószerkezeteket – például „a naptej csúszik a Balatonba” – aztán le is rajzolták.

Színes papírmozaikkal díszített tolltartót is készítettek
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A tartalmas hét egyik napján kirándult a csapat: tömegközlekedéssel, busszal, vonattal jutottak el Agárdra, hiszen ezt is meg kell tanulni. A Velencei-tavon hatvanperces hajókázás várt rájuk, majd az Akváriumházban hallgattak előadást, s a napot sárkányhajózással zárták.

A tematikus tábor elsődleges célja, hogy a gyerekek kompetenciái fejlődjenek, az esélykülönbségek mérséklődjenek, s hogy a tanulás közösségi élmény legyen. A következő hét témája a víz lesz, a pedagógusok harmadik és negyedik osztályos diákokkal járják körül kreatív módon mindazt, amit az élet bölcsőjéről tudni érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában