„Istennel a hazáért”

2019.06.26. 07:14

A sóstói repülőkísérleti telep emlékművét találták meg

Emlékművet találtak, amit a 20. század állított, majd tüntetett el.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

1931. december 3-án délelőtt a sóstói repülőkísérleti telepen kápolnaszentelés után avatták a telep udvarán a hősi halált halt repülők emlékoszlopát. Avatóbeszédet vitéz dr. Rákosi György, a m.kir. légügyi hivatal vezetője mondott. Dr. Haász István tábori püspök megáldotta, Bocsor Elemér légügyi főellenőr pedig elszavalta saját költeményét.

Az Útéppark emberei dolgoztak a Vásárhelyi úton, amikor egy buszmegálló öblöt alakítottak ki. A kimélyített gödörben egy emlékmű darabjaira lettek figyelmesek a munkások.

Azonnal értesítették a fehérvári hivatalt, a megyei kormányhivatalt és természetesen a múzeumot. Utóbbiak szakemberei kimentek a Vásárhelyi útra, és információink szerint megállapították, hogy a talált emlékmű nem régészeti darab, hiszen a rajta szereplő dátumok a múlt század harmincas éveire utaltak. A feltételezhetően repülősöknek állított emlékmű darabjain négy név és négy dátum található:

Vida Lajos 1931. VII. 4.; Vilheim Károly 1931. VII. 12.; Rohla Miklós 1933. VII. 12.; Szabados Béla 1935. VI. 16., valamint az ismert Rákóczi-jelmondat egy része olvasható a faragott kövön: Istennel a hazáért (eredetileg: Istennel a hazáért és a szabadságért a szerk.).

Az emléket valószínűleg sportrepülősöknek állították a Horthy-korszakban. A szerdán 10 órakor sajtótájékoztatón számol be Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és a múzeum szakembere az emlékmű megtalálásáról és jövőjéről.

„Istennel a hazáért” – az eltűnt emlékmű

Az emlékművön négy név szerepel:

Vida Lajos 1931. VII. 04.

A móri állomásépület közelében Héderváry Miklós szerelővel a fedélzeten hajtott végre motorleállás miatt a reggeli órákban kényszerleszállást, melynek során halálosan megsérült.

A szerelő megúszta könnyebb sérüléssel.

Vilhelm Károly százados 1931. VII. 21.

A repülőtér beépített területén hajtott végre kényszerleszállást Fokker D XVI tip. gépével. A sérüléseibe a kórházba szállítás során belehalt.

Rohla Miklós 1933. VII. 12.

A rádiótelep mögötti szőlőhegy egyik házára zuhant az un. Bikaszigeten, Pálos Lászlóval a fedélzeten. A gép kigyulladt és mindketten bennégtek. Két ház, közötte özv. Horváth Józsefné otthona is leégett.

Szabados Béla (26 éves pilóta altiszt) 1935. IV. 16.

Várpalota közelében motorhiba miatt 9 órakor kényszerleszállást kísérelt meg, de a gép eközben lezuhant és darabokra tört. A pilóta és utasa csíkszentmártoni Szabó Jenő 29 éves folyamőr főhajónagy, életüket vesztették. Április 18-án temették őket a székesfehérvári

Hősök temetőjében.

Fotó: Útéppark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában