Verseny

2019.06.13. 07:20

A berényi pincék borai: a borászok megfogadták a korábban kapott tanácsokat

Huszonegy fehér, 3 rozé és 9 vörös, összesen 33 bort bíráltak azon a borversenyen, ahová 13 helyi és verebi termelő nevezte nedűit. Idén új helyszínen, a falu határában található Szilasi Pincében várták a résztvevőket.

Borsányi Bea

A szakértő zsűri megítélése szerint szép borok születtek a tavalyi esztendőben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A háromtagú zsűri, élükön Sáfrán Andrással, a Móri Borvidék Hegyközségének alelnökével, régen jár már erre a vidékre, hogy az év elején egy mustra keretében az új borokat megízlelve tanácsokat adjon a borkészítőknek, aztán június tájékán verseny keretében értékelje a kész borokat. Az alelnök szerint a nevezett borok száma jónak mondható egy Lovasberény méretű település esetében. Azt is kiemelte, hogy többéves tapasztalata szerint nagyot változott a borkészítés: azok a gazdák, akik erre adják a fejüket, már nem csak rutinszerűen csinálják végig a borkészítés folyamatát, de egyre inkább törekszenek a jó minőségre is. „A borkultúra nagyot változott az elmúlt évtizedekben. Ma már nem arról szól a borfogyasztás, hogy mindenki megcsinálja a maga kis borát, amit az év folyamán főként maga iszik meg.

Divatba jött leülni és kényelmesen, kellemes beszélgetés mellett ízlelgetni, élvezni a jó nedűket” – mondta Sáfrán András, aki azt is elárulta, hogy a februári mustrán adott tanácsokat láthatóan megfogadták a borászok, mert az akkor kóstoltakhoz képest igen jó borok kerültek a versenyen a bírók poharaiba: teltebbek, tisztábbak, kezeltebbek, mint amilyenek az év elején voltak.

A szakértő zsűri megítélése szerint szép borok születtek a tavalyi esztendőben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pánczél József, a zsűri másik tagja pedig hozzátette: „Azért is dicséret jár, mert a versenyen előkerült borok hozzák azokat a jellegzetességeket, amiket az ember egy-egy fajtában keres. Nem mellesleg nagyon szép magyar fajtasor jött össze, érkezett többek között cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és sárga muskotály is. A vörösborok többnyire vegyesek voltak, de a nevezettek közül kiemelkedett egy olyan cabernet franc, amelyik egyszerre volt telt, de mégis könnyű, nagyon zamatos és harmonikus.”

A kóstolás végén 13 arany, 17 ezüst és 3 bronz minősítés született, és a bírók azt is elmondták az értékeléskor, hogy egy-egy termelő stílusjegyei szinte mindegyik borában ott voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában