a hálózat már nem a szolgáltatóé

2019.05.06. 07:07

Vízmérők újratöltve – Miért a többi lakót bünteti a szolgáltató?

Felháborodott olvasói levelet kaptunk legutóbbi cikkünk után, amelyben április 30-án a jeladós mellékvízmérők felszereléséről írtunk.

Sági Zoltán

Fotó: Pixabay.com

Először is azt írja olvasónk: „Igazságtalan és felháborító, hogy aki nem engedi be a szolgáltatót órát felszerelni, annak a lakóközösség fizeti a vízdíját”. Majd ehhez hozzáteszi: „Családi házban csepegőre állítják a szolgáltatást, panelban miért a tisztességesen fizető többi lakót bünteti a szolgáltató?” Azt, hogy „csepegőre”, alá is húzta. Felhívtuk Zsebők Lajos főmérnököt, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs munkatársát, hogy tájékoztatást kérjünk.

A szakember elmondta: a társasház bekötési mérője, amit főmérőnek is mondanak, az a szolgáltatási pont. Vagyis a szolgáltatónak odáig van jogosultsága. – De miért a főmérő a szolgáltatási pont, miért nem az egyes lakások? – kérdeztük. – Mert van egy jogszabály, ami így rendelkezik – válaszolt a szakember. De van is logika abban, hogy a jogszabály így rendelkezik. Ugyanis, ha az egyes lakásokig tartana a szolgáltató jogosultsága, akkor a társasházakon, panelokon belül, az egyes lakásokig vezető, azokat összekötő teljes vízhálózat is a szolgáltató(k)é lenne, aminek sem a szolgáltató, sem a lakók nem örülnének őszintén.

A bekötési mérőtől a felhasználók, fogyasztók felé továbbfutó hálózat már nem a szolgáltatóé, hanem – olvasónk esetében is – a társasházé. Felhívtuk Schmöltz Miklós közös képviselőt is, akitől megkérdeztük: Tehet valamit a társasház? – Természetesen – válaszolta. A szakember elmondta, ha nem 100 százalékos a társasházban az almérősítettség, akkor a társasház a szervezeti és működési szabályzatában rögzítheti: a mellékvízmérővel nem rendelkező lakások közt hogyan osztják szét a főmérőn visszamaradó fogyasztást. Onnantól nincsen apelláta – nem fordulhat elő, hogy a lakótársak fizetik a mellékmérő nélküli lakások fogyasztását. Ez hát a megoldás az olvasói felvetésre.

Apropó: „csepegőre”. Mire is gondolhatott olvasónk? Zsebők Lajostól megtudtuk, a megnevezés egyfajta csalási kísérletre utalhat, amely, ha eredményes is, igen alacsony hatásfokú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában