éremgyűjtő-találkozó

2019.05.13. 07:15

Újabb fehérvári „Nagy” kapott érmét

A vasárnapi Alba Regia éremgyűjtő találkozón bemutatták a Fehérvári Nagyjaink éremsorozat 7. tagját, amely gróf Károlyi Józsefet ábrázolja.

S. Töttő Rita

Gróf Károlyi József látható a Fehérvári Nagyjaink éremsorozat legújabb tagján, melyet vasárnap mutattak be az Alba Regia éremgyűjtő-találkozón

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Töretlenül minden május második vasárnapja az Alba Regia Éremtalálkozó időpontja Székesfehérváron. Nagy nap ez az éremgyűjtők életében, ugyanis jelentős újdonságokkal, értékes ritkaságokkal találkozhat az, aki eljön egy ilyen rendezvényre. Most vasárnap is érdemes volt ellátogatni a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Fejér megyei Alba Regia szervezete rendezte eseményre.

A magyar és a környező országok történelme elevenedett meg vasárnap a Művészetek Házában rendezett Alba Regia éremgyűjtő találkozón – pénzek, érmék, veretek, kitűzők, kitüntetések, ékszerek és képeslapok üzentek a múltból, amelyek évtizedek, évszázadok óta őrzik becses vagy éppen becstelen múltjukat.

Gróf Károlyi József látható a Fehérvári Nagyjaink éremsorozat legújabb tagján, melyet vasárnap mutattak be az Alba Regia éremgyűjtő-találkozón
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

Az emberiség történelmének eme különleges olvasztótégelyében jól megfért egymás mellett a magyarok futball világbajnokságon való részvételét hirdető ezüst veret épp úgy, mint a horogkeresztes kitüntetés vagy a római kor mára megkopott fizetőeszköze és a pár éve még forgalomban lévő, 6 gramm ezüstöt tartalmazó 200 forintos... Az '56-os Árpád címeres gyűrű vagy a kristályokkal kirakott ezüst bross is csak apró csecsebecséknek tűntek, pedig ki tudja, milyen emberi sorsok titkát őrzik.

Ám az újonnan kiadott, gróf Károlyi Józsefet ábrázoló érméről ez még nem mondható el – friss, mint a harmat, a Fehérvári Nagyjaink éremsorozat hetedik tagja – létezik bronz, ezüst és mondhatni, „dupla ezüst” változata is, amelyek 3 és 30 ezer forint közötti értéket képviselnek. Ulcz Miklós, a fehérvári szervezet titkára mesélt az érem főszereplőjéről is: gróf Károlyi József – Károlyi Mihály féltestvére – Fejér megye főispánja volt. Az érmén megjelenik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, valamint annak a deklarációnak töredéke is, amelyben épp féltestvére politikai elvei ellen foglal állást. A közeljövőben várható Prohászka, Széchenyi Viktor, Varkocs György és Apponyi Albert érmének kiadása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában