EÜ verseny

2019.05.29. 07:20

Sok szakkörösből vált igazi enyingi mentős

Megyei elsősegélynyújtó versenyt szervezett a Magyar Vöröskereszt Enyingen, a művelődési házban és a szomszédos piac körül. Vagyis nyugalom, nem valódi baleset volt a László király utcában.

Majer Tamás

Önnek megy még a stabil oldalfekvés? A versenyzők nem teketóriáztak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tilhoff László területi vezetővel beszélgettünk. Három kategóriában zajlott a verseny, de ennek olyan nagy jelentősége nincs, hiszen minden feladatnál mindenkitől ugyanazt várták el a mentős ítészek. Öt településről érkeztek általános iskolás csapatok, Dunaújvárosból, Nádasdladányból, Csabdiról, Mórról és persze Enyingről. A középiskolások (Dunaújváros, Enying) és a felnőttek (Mór, Kulcs) kategóriáiban 2-2 csapat feszült egymásnak, hogy bejusson a Zala megyei országos döntőbe. Minden elsősegélynyújtó csoport ötfőnyi legénységből állt, mégis összesen több mint százan vettek részt a véres vetélkedőn. A bírák mellett az imitátoroknak is nagy feladat jutott. Órákon át várták a kvázi színjátszók, hogy megérkezzenek az őket megmentők. Úgyhogy kilencszer jajveszékeltek arcukon vérsminkkel az autóbalesetet imitáló önkéntesek, kilencszer feküdtek vérben tocsogva a késelés áldozatai, a kutyaharapást szenvedők. A takarítónőt alakító leány is kilencszer feküdt fájdalomtól kínban a lépcső alján.

Önnek megy még a stabil oldalfekvés? A versenyzők nem teketóriáztak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A káresethez kiérkezett életmentőknek vizsgálniuk kellett az életfunkciókat, ezután a sérülések keresése, ellátása, rögzítése következett, miközben persze egy mentőhívást is imitálniuk kellett. Fontos volt, hogy az ápolás során folyamatosan beszéljenek a sérülttel, ezért folyt a szó egy alkalommal ápolt és elsősegélynyújtó között Huncutkáról, a család aranyhörcsögéről…

Tilhoff László a két enyingi csapat felkészítője is. Mint mondta, éles helyzetben, például egy testnevelésórán, ha sérülés történik, sokkal határozottabbak, talpraesettebbek az elsősegélynyújtás-szakkörös diákok, mernek segíteni!

A férfi 25 éve oktat elsősegélyt a városban. – A jelenlegi enyingi mentőszolgálatos csapat 30-40 százalékát olyan fiatalok alkotják, akik jártak hozzám szakköre – nyilatkozta jogos büszkeséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában