A keresztény kultúra önvédelme közös érdekünk

2019.05.10. 17:00

Őszintén a bevándorlásról, indulatok nélkül: fórum Bicskén és Székesfehérváron

A bicskei Fiatalok Háza zsúfolásig megtelt nagytermében lakossági fórumon fogadta házigazdaként Tessely Zoltán Soltész Miklós államtitkárt. Székesfehérváron pedig Vargha Tamás meghívására Orbán Balázs államtitkár tartott fórumot.

Zsohár Melinda, Borsányi Bea

Fotós: gaborfeherphoto

Fotós: gaborfeherphoto

Bicske emblematikus hely a migráció aktualitása kapcsán, hívta fel a figyelmet a fórum bevezetőjében Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos. Bicskén 1989-ben nyitotta meg kapuit a menekültállomás, ahová valóban életveszély elől menekülő emberek érkeztek, számosan jöttek nemzettársaink a szülőföldjükön dúló háború elől. 2012-től azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, más országok másfajta „menekülői” már nem kérték, hanem követelték a befogadást. 2014-ben a 460 férőhelyen ezerötszázan tartózkodtak, a kisváros hangulata megváltozott az újabb érkezők hatására. Köszönet a kormánynak, hogy 2016-ban bezárta a tábort, emlékeztetett Tessely képviselő. Nem telt el sok idő az­óta, mégis mintha elaludt volna sokak veszélyérzete, hangsúlyozta. A közelgő európai uniós választásoknak nagy a tétje: az EU tagországainak voksai határozzák meg, hogy migrációpárti vagy migrációellenes lesz-e az új Európai Parlament összetétele, emelte ki a kép­viselő.

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Soltész Miklós államtitkár beszélgetnek a fórum előtt. Soltész Miklós indulatok nélkül, a tényekre hivatkozva foglalta össze az európai migrációs eseményeket
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Soltész Miklós államtitkár indulatok nélkül, a tényekre, statisztikákra és a lezajlott folyamatokra hivatkozva foglalta össze az európai migrációs eseményeket. A politikai, gazdasági és más hibákat lehet korrigálni, de a migrációról hozott rossz döntés utólag nem módosítható, húzta alá. Meg­­győző érvekkel támasztotta alá, miért elemi szükséglet megvédeni a keresztény kontinens értékeit, s emlékeztetett rá, hogy hazánk, Orbán Viktor és kormánya már korábban óvta a többi országot az általuk elbagatellizált veszélytől. Soltész Miklós a többi között kiemelte: a gazdag és sikeres országoknak feladatuk segíteni a népességrobbanással, gazdasági nehézségekkel sújtott országokat, megakadályozni a háborúkat, népirtásokat, s helybe vinni a segítséget a parttalan migráció támogatása helyett.

Székesfehérvár

Székesfehérváron a Civil Központ színháztermében Or­bán Balázs államtitkár, a Miniszterelnökséget vezető mi­niszter helyettese, korábban a Migrációkutató Intézet vezetője tartott előadást a Vargha Tamás országgyűlési képviselő által szervezett EP-­választási fórumon. Mindjárt bevezetőjében utalt arra, örül neki, hogy városunkban korábbi munkájából kifolyólag egy szívének kedves témáról, a bevándorlásról beszélhet a hallgatóságnak. Hangsúlyozta, már az Európai Unió elődjét megalapító hat ország vezetői sem értettek egyet alapvető kérdésekben, de akkor a közös vágynak, Európa békéjének hosszú távú megőrzése és a közös, keresztény kulturális alapoknak köszönhetően mégis megszülethettek az együttműködéshez szükséges kompromisszumok. Később az Európai Unió létrehozta a maga intézményeit, amelyek működését alapszerződések határozták meg. A baj az, hogy ezek az intézmények ma már nem az eredeti szabályok szerint működnek.

Ha valaki járatos a bevándorlás témájában, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet korábbi vezetője biztosan
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bevándorlás kapcsán Orbán Balázs kiemelte: végre van egy olyan tét – jelesül a bevándorláshoz fűződő viszony –, amely minden európai országot egyformán érint, és a választópolgárok számára kijelöli a választás kereteit. Az Európai Unió intézményeit jelenleg bevándorláspárti politikusok vezetik, akik Európát – az európai emberek akarata ellenére – bevándorló­kontinenssé szeretnék változtatni. Márpedig az elmúlt évek tapasztalata, hogy a bevándorlás nem oldja meg a munkaerőhiány kérdését, hiszen az érkezők nem akarnak sem dolgozni, sem az európai keresztény társadalmakba integrálódni, hanem jellemzően a szociális segélyekből kívánnak élni saját kulturális szabályaik szerint.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő Székesfehérváron köszöntötte a fontos kérdés iránt érdeklődőket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet, a migrációs nyomás nem csökken a következő években: Afrikában és a Közel-Keleten népességrobbanás várható, ám ezeknek a területeknek a népességmegtartó képessége – számos tényezőnek tulajdoníthatóan – csökkenni fog, aminek következménye a tömeges elvándorlás. Ezért a magyar kormány olyan európai politikát támogat, amely a határok és a keresztény kultúra védelmét helyezi a középpontba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában