Istenért, egyházért, hazáért

2019.05.08. 20:00

„Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének”

„Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének” – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szavait Habsburg-Lotharingiai Mihály is felemlítette a településen, az alapítók hetén.

V. Varga József

Habsburg-Lotharingiai Mihály (b), a Mindszenty Alapítvány elnöke és Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Mindszenty-emlékkiállítás a József nádor-héten

A József nádor-hét rendezvénysorozatán nemrégiben Hercegfalva-Mezőfalva alapítását köszöntötték. A többi között Mindszenty-emlékkiállítást is nyitottak a művelődési házban, az emlékkiállítás jelmondatának a bíboros hitvallását választották: „Állok Istenért, egyházért, hazáért…”

Mindszenty Józsefet, végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el 1975-ben. Itthon, a rendszerváltás után koncepciós per áldozatának nyilvánították, és rehabilitálták.

A tárlatot Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József nádor ükunokája, a Mindszenty Alapítvány elnöke nyitotta meg, aki örömmel osztotta meg hallgatóságával és lapunkkal, hogyan is áll Mindszenty József boldoggá avatásának ügye.

A Mindszenty-emlékkiállítás egyik tablója Mezőfalván
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan áll Mindszenty József boldoggá avatásának ügye?

Mindszenty boldoggá avatási eljárása 1994-ben kezdődött, az eljárás kezdeményezője hivatalosan a Mindszenty Alapítvány. Amint megtudtuk: a hosszadalmas eljárás jól halad. Az ügy szakmai összesítése, a Positio 2016 végére készült el, melyet a kongregáció teológus szakértői 2018 júniusában az életszentség megvalósulása szempontjából pozitívan értékeltek.

Ferenc pápa idén februárban jóváhagyta a határozatot, amely megállapította, hogy Isten szolgája, Mindszenty József bíboros hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket – folytatta a főherceg. Ezentúl hivatalosan is tiszteletreméltónak nevezhetjük őt. A pápa jóváhagyása fontos lépés a boldoggá avatás felé, ezáltal megkezdődhetett az imameghallgatás és a csoda felülvizsgálata. Mindszenty József esetében egy orvosilag megmagyarázhatatlannak tűnő rákos gyógyulást értékel majd a kongregáció – mondta Habsburg-Lotharingiai Mihály. Egyúttal a boldoggá és a szentté avatás különbségeiről is fellebbentette a fátylat. A boldogokat a kanonizációt követően nevezhetjük szenteknek, miután a pápa elrendelte a szentek névjegyzékébe történő felvételüket.

Habsburg-Lotharingiai Mihály (b), a Mindszenty Alapítvány elnöke és Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A folyamat hátteréhez tartozik: a bíboros boldoggá avatási eljárásának előkészítője a lelkes New Brunswick-i magyar plébános, Füzér Julián ferences atya volt, az emigrációs Mindszenty-irodalom meghatározó képviselője. 1988-ban kinevezték az eljárás első posztulátorát, P. Szőke János szalézi szerzetest. 1993-ban a Szentszék jóváhagyásával és a magyar püspöki kar egyöntetű támogatásával Paskai László bíboros a bécsi érsektől átvette az eljárással összefüggő feladatokat.

Bizakodni lehet, hogy a bíboros boldoggá avatási eljárása újabb lépést tesz a jövő évben – hangsúlyozta Habsburg-Lotharingiai Mihály. „Nagyszerű lenne, ha a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszust Mindszenty József boldoggá avatása is kísérhetné” – idézte végül a főherceg Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában