Kiskertek csodái

2019.05.25. 07:05

Huszonhárom óvoda épített Mesés kiskertet a Zichy ligetben

Másodszor rendezték meg pénteken a városban a Mesés kiskertek kertépítő versenyt. Kora estére eredmény is volt.

Bokros Judit

A verseny jó példa a környezeti nevelésre is Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Nagy volt a drukk délután négy óra körül a Zichy ligetben, ahol huszonhárom fehérvári óvoda egy-egy csoportja dolgozott a kiskerteken. A gyerkőcök az óvónők irányításával, ügyesen helyezték el a növényeket, díszítőelemeket az egyforma méretű rekeszeken belül. A készülő zöld felületeknél csak a csoportok fantázianeve volt olvasható, az ugyanis nem derülhetett ki az értékelés előtt, melyik óvoda melyik kertet készítette. A zsűri öt tagja figyelmesen járt körbe-körbe, hogy minden apró szépséget szemügyre vegyen. Nehéz lehetett dönteni, hiszen annyi ötletes kertecske állt össze: volt, amelyikben Süsü figuráját fedeztük föl növényekből, egy másikban a Jancsi és Juliska mese mézeskalács házikója jelent meg, egy harmadikba Bogyót és Babócát ültették bele, s még sok-sok érdekesség, gyönyörűség akadt.

A verseny jó példa a környezeti nevelésre is
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Spanyárné Halász Szilvia főkertész kérdésünkre felelevenítette: Mosonmagyaróváron régóta van egy hasonló verseny, amelyen korábban kétszer is jól szerepeltek fehérvári gyerekek. Ez adta az ötletet, hogy Fehérváron is rendezzenek kiskertépítő versenyt. Tavaly és idén is huszonhárman jelentkeztek, ennyi csoport vágott bele újra a kiskertek megformálásába. Az elmúlt hónapokban felkészülhettek, az anyagi támogatásból (óvodánként 40 ezer forint Cser-Palkovics András polgármesternek köszönhetően, s 2000 egynyári palánta, valamint anyagi hozzájárulás helyi vállalkozóktól) beszerezhették a kellékeket, s pénteken elkészülhetett a nagy mű.

A kiskerteket két hétig lehet látni a ligetben, ezután az óvodákban építhetik meg őket újra.

Tavaly közönségszavazás volt, idén viszont zsűri értékelte az alkotásokat. A díjakat Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok adta át. Első lett a Rákóczi Utcai Óvoda Telhetetlen méhecskék című kertje, második a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája az Élet az erdőben című kerttel, harmadik a Rákóczi Utcai Óvoda Mancz János Tagóvodája a Bogyó és Babóca című alkotással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában