Egészséget a csok mellé

2019.05.30. 20:00

Fogröntgen, fizikoterápia és ultrahang is van a szabadegyházai egészségügyi központban

A község egymást követő lépésekben bővített egészségügyi központja mára olyan intézménnyé vált, amelyben a helybeliek számos szolgáltatást érhetnek el ingyen és magas minőségben.

Sági Zoltán

Az egészségügyi központ épülete energetikailag is korszerűsített

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Az egészségügyi komplexumba az elmúlt években több, a vizsgálatokat segítő eszközt, készüléket vásárolt az önkormányzat – így például fogröntgent, fizikoterápiás készüléket és új EKG-t. Legutóbb megérkezett a védő-tanácsadóba az a 6,2 millióért beszerzett többfunkciós ultrahangkészülék is, amely a nőgyógyászati ellátásokat emelte nagyvárosi nívóra. A kiváló felszereltségű egészségügyi intézményt Egriné Ambrus Andrea polgármester kíséretében látogattuk meg – természetesen a rendelési időn kívül.

Az egészségügyi központ épülete energetikailag is korszerűsített
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A rákszűréstől kezdve mindent meg tudnak helyben oldani

– A berendezés multifunkciós – magyarázta Berzsenyi Tibor szülész-nőgyógyász főorvos, az ultrahangkészülék mellett állva –, ami több orvosi területen is megállja a helyét. Ezért is esett a választás erre a készülékre, hogy később, ha valaki még igényt tartana rá, használhassa. – Persze, mint utóbb megtudtuk, már most sem az igény hibádzik, hanem egyelőre az eszközhasználati jártasság, ám ez nem meglepő. A kisközségi orvosok ugyanis nem túl gyakran tudhatnak ilyen kvalitású eszközt a diagnosztikai eszközparkjukban. A berendezés jelenleg a nőgyógyászati eseteket szolgálja ki, de már ez is azzal az eredménnyel járt, hogy a helyi páciensek, Berzsenyi Tibor szavaival, definitív ellátást kapnak. – Amióta ez a készülék megvan, még senkit nem küldtem tovább, a rákszűréstől kezdve mindent meg tudunk itt helyben oldani – hangsúlyozta a főorvos, aki a szabadegyházai ellátásokról általában is szólva elmondta: a település által biztosított feltételek között az orvosnak lehetősége van a szokásosnál több időt, sietség nélkül elölteni a pácienssel, magas minőségű gyógyító eszközök társaságában.

Berzsenyi Tibor büszke rá, hogy munkája nyomán a császármetszések száma jelentősen csökkent
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Pár ajtóval odébb, a háziorvosi rendelőben, de rendelési időn kívül érhetik el a szabadegyházaiak a fizikoterápiás kezelést, amelynél Szabóné Siba Vanda szakasszisztens működik közre. A vizes kezelések kivételével az összes „áramos” fizikoterápiás kezelés elérhető helyben – tudtuk meg a szakasszisztenstől –, az ultrahangkezeléstől az interferencia-kezelésen és galvánáramon át a lágylézerig. – Méghozzá az összes helybelinek ingyenesen – tette hozzá a polgármester, utalva rá, hogy ezt az egészségügyi szolgáltatást a település már a kötelezőkön felül nyújtja lakóinak.

A fizikoterápiás kezeléseket Szabóné Siba Vanda szakasszisztens végzi
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Jó helyre került

A falusi csok-képes kistelepülés a jelenlegi, de a leendő lakóit is háziorvosi és gyermekorvosi rendeléssel, röntgennel felszerelt fogorvosi rendelővel, fizkoterápiával és ultrahangos nőgyógyászattal, terhesgondozással várja. Noha az aránylag magas adóerőképesség miatt a település bevételeinek egy részét a költségvetés elvonja, ám ami marad, az láthatóan jó helyre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában