A muhi csata mint izgalmas sakkjátszma

2019.05.03. 16:30

Fehérvár és Pákozd is csatlakozott az Emlékhelyek napjához

Aki egy kicsit is szereti a történelmet, annak sok izgalmas programot tartogat országszerte május 11-én, szombaton az Emlékhelyek napja, amelyhez ezúttal is csatlakozott Fehérvár és a Pákozdi Katonai Emlékpark.

Borsányi Bea

Az egykori koronázóbazilika területén Radnainé Fogarasi Katalin főigazgató is szót ejtett a programokról

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az országos és a székesfehérvári programokról a Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatót Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója és Cser-Palkovics András polgármester. „A program célja a nemzeti emlékhelyeken keresztül bemutatni Magyarország ezeréves történelmét és felhívni a figyelmet arra, milyen fantasztikus helyeink vannak”, mondta el a főigazgató asszony, aki azt is kiemelte, a programok család- és pénztárcabarátok, hiszen sok helyre ingyen vagy kedvezményesen lehet belépni.

Az évek óta május második szombatján tartott Emlékhelyek napjához idén szinte az összes emlékhely csatlakozott, így közel 70 helyen kínálnak különböző programokat Fertődtől kezdve a fővároson át egészen Gyuláig. Az egyes helyek kínálatából a www.emlekhelyeknapja.hu weboldalon Önök is válogathatnak.

Az egykori koronázóbazilika területén Radnainé Fogarasi Katalin főigazgató is szót ejtett a programokról
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Ami a fehérvári eseményeket illeti, a programok sora délelőtt 10 órakor kezdődik a Romkertben, ahol Biczó Piroska régész vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők a Szűz Mária-prépostság maradványait, és este 8 órakor fáklyás tárlatvezetéssel zárul, amelyen pedig Gabnai Melinda mesél arról, miért a királyok városa Székesfehérvár. Az ismeretterjesztő jellegű előadások mellett egész nap lesznek kézműves-foglalkozások, óriás társasjáték, valamint katonaiöltözet- és fegyverbemutatók. A különlegességről egy teljesen új elem gondoskodik: Matuz János rendezőnek köszönhetően az 1241-es muhi csata elevenedik meg sakkjátszmaként, óriási táblán, 32 élő szereplővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában