Négy éves megbízás

2019.05.29. 07:45

Esküt tettek a megválasztott bírósági ülnökök Székesfehérváron

Tizenöten tettek esküt kedden reggel a megyeházán és vették át 4 évre szóló bírósági ülnöki megbízóleveleiket a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől, Molnár Krisztiántól.

Borsányi Bea

Más megközelítésből tudnak egy problémához viszonyulni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mivel a legutóbbi ülnökválasztásra 2015-ben került sor, és mivel az ülnököket 4 évre választják, idén esedékessé vált a soros ülnökválasztás. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke erre a március 7. és április 30. közötti időszakot tűzte ki. A bírósági ülnököket a törvény szerint a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat, a megyei, illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg. A Fejér Megyei Közgyűlés is döntött a Székesfehérvári Törvényszék és a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ülnökeinek megválasztásáról: 16 fő kezdheti meg ülnöki munkáját.

A megyei közgyűlés döntése értelmében egy főt a törvényszékre, két főt a törvényszék fiatalkorúak büntető ügyeihez és 13 főt munkaügyi és közigazgatási ügyekhez neveztek ki. Sasvári Péter, a fehérvári törvényszék polgári-gazdasági-közigazgatási-munkaügyi kollégiumának vezetője rámutatott, az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírókkal azonos jogaik, kötelezettségeik vannak, bírói esküt kell tenniük. Olyan szakmai tudással és ismeretekkel rendelkeznek, amellyel a bíróság munkáját segíteni tudják. Általában büntetőperekben van szükség rájuk, magánvádas eljárásban, munkaügyi és polgári perben, rendezvények megtartását megtiltó határozatokkal kapcsolatos eljárásokban is közreműködhetnek. Ők nem jogászi szemmel, hanem más megközelítésből tudnak egy problémához viszonyulni, egyfajta „civil” álláspontot is képviselhetnek.

Más megközelítésből tudnak egy problémához viszonyulni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvárra megválasztott ülnökök az eseményen szintén részt vevő Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke előtt tették le az esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában