évi szokásos túrák, változatos programok

2019.05.07. 20:00

Ragadjanak túrabotot! – Közel 20 túrát tervez az idei évre a Csákvári Természetjáró Egyesület

A Csákvári Természetjáró Egyesület 2007 óta működik egyesületi keretek között. Elődje a Csákvári Diák Sport Kör volt, amelyet Ugrits Margó vezetett. Azok a fiatalok, akik gyermekkorukban velük kezdték a túrázást, a természetjárást, megalapították a CsTE-t.

Borsányi Bea

Nem csak regisztrált tagjait várja a Csákvári Természetjáró Egyesület Fotó: CsTE

– Az egyesület 12 fővel indult, mára 32 regisztrált tagunk van, de az általunk szervezett túrák nyitottak, bárki csatlakozhat hozzánk. Elértünk arra a szervezettségi szintre, hogy már év elején megvan a teljes éves túraprogramunk, amit a honlapunkon és a közösségi oldalunkon is közzétettünk: előre lehet tervezni velünk. Talán ennek is köszönhető, hogy általában 10–30 ember mindig részt vesz a túráinkon – mesélte Boros Péter, a CsTE elnöke, aki rendszeres hírleveleket is küld azoknak, akik erre igényt tartanak, így mindig első kézből értesülhetnek az aktuális túrákról, és kaphatnak róluk információkat. Ezek pedig igen hasznosak lehetnek, hiszen attól, hogy az egyesület csákvári, nem csak a település környékére járnak, sőt szerveznek kétnapos kirándulásokat is. Jártak többek között a Szalajka völgyben, Bakonybélben, de Pécsen is. Ha pedig messzebbre utaznak, a túra mellett mindig megnézik a helyi nevezetességeket is.

– Erre az évre közel 20 túrát tervezünk, ezek között vannak olyanok, amelyeket minden évben megrendezünk. Ilyen például a Békanász túra a Csíkvarsai réten, vagy Ugrits Margó néni Napfelkelte túrája, de nem maradhat el a Szabó László emlékére szervezett túra sem. Laci bácsi az 1960-as 1970-es években tanított Csákváron és ő szerettette meg az akkori diákokkal – többek között Ugrits Margó nénivel is a természetet, a természet értékeinek, kincseinek felfedezését, ápolását, védését és megőrzését – mondta el az elnök. Vannak aztán olyan programok is, amelyeket a Lovasbarátok Körével és a Vaskapu Hagyományőrző Egyesülettel közösen szerveznek. Jelenleg 3 bronzjelvényes túravezetője van a CsTE-nek, de két éven belül ötre emelkedik a számuk, így elveszni biztosan nem fognak a túra résztvevői a rengetegben.

Nem csak regisztrált tagjait várja a Csákvári Természetjáró Egyesület
Fotó: CsTE

Végezetül essék szó egy aktuális túráról, amelyet az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Vértes Natúrfeszt keretében indítanak május 11-én 9.45 órakor a Koltó-hegyre. Ennek a kirándulásnak egyik célja a gyerekek, a fiatalok megszólítása lesz, akiket manapság köztudottan nehéz kimozdítani a négy fal közül. Boros Péterék szeretnék ezen a túrán a tájolóhasználatot és a térképpel történő tájékozódást, illetve a helyzet meghatározását megtanítani a túrán indulóknak.

– Ha ezen a fesztiválon lesz 10–15 olyan kisgyerek, aki ezáltal közelebb kerül a túrázáshoz és rá tudja venni a szüleit, hogy aztán több túrára is elvigyék, már sokat tettünk ennek a szabadidő-tevékenységnek a népszerűsítéséért – zárta a beszélgetést Boros Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában