Májusfaállítás

2019.05.01. 21:15

Átalakult a hagyomány, de a közösség működik Mezőszilason

S azt tudtátok-e, hogy az a leány, aki bosszúságot okozott a legény(ek)nek, döglött tyúkot kapott a májusfájára?

Szanyi-Nagy Judit

Egy csapat ásott, egy díszített, egy felállította a fát

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A kérdést Horváthné Gogán Jolán, a mezőszilasi majálist szervező Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke szegezte az éppen gödröt ásó fiatalembereknek. Többen inkább csak bazsalygással válaszoltak – reméljük, nem azért, mert ebből a beszélgetésből merítettek ihletet a jövő évi májusfaállításhoz! Mindenesetre Mezőszilason több, elsősorban krepp papírba öltözött fa is díszelgett szerdán, vagyis a hagyomány még él a településen. Bár a fák mennyisége évről évre egyre kevesebb – fűzte hozzá az elnök, hozzátéve, a hagyomány olyan értelemben kiveszőben van, hogy a májusfaállító legények egy része már nem tudja, kinek és pontosan miért kell állítani a feldíszített fát.

Egy csapat ásott, egy díszített, egy felállította a fát
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Rendezvényük azonban továbbra is népszerű: a sportpályára szervezett majálisra folyamatosan érkeztek a vendégek. A műfüves kispályán egymást váltva öt csapat játszott, közben a kiszolgálóhelyiség szélvédett helyein tizenegy csapat ténykedett: másfél kiló combból és ugyanennyi lapockából pörköltet készítettek, melyet aztán a látogatók meg is kóstolhattak. A pálya többi részén ugrálóvár és lovagolási lehetőség szórakoztatta a gyermekeket, akiket a csillámtetoválás-készítés sem hagyott hidegen.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A nap attrakciója a közös májusfaállítás volt: a többméteres monstrum az önkormányzat segítségével jutott el a helyszínre, ahol a résztvevők egy közös díszítést, ásást, lapátolást követően szintén közös erővel állították fel a község új ékét. A bevételből a gyermeknapra és a pedagógusnapra tervezett étkezést állja az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában