Okos politikával Európa jövőjéért

2019.05.21. 17:00

A világpolitika játéktereiről beszélgettünk Nógrádi Györggyel

Mint arról a napokban beszámoltunk, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a megyeszékhely vendége volt. A vele készült interjút olvashatják.

Silye Sándor

Nógrádi György: Európa folyamatosan hátrányba került Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Nógrádi György a Budapesti Corvinus Egyetemen, a védelemgazdasági tanszéken tanít. Kutatási területei a biztonságpolitika terén: biztonsági dilemmák a II. világháborútól napjainkig, a védelemgazdaság makrofolyamatai, politika- és hadtudományok. A Székesfehérvári Tiszti Klub, és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagjainak tartott előadásának címe A három globális játékos és Európa volt.

A három globális játékos több mint az egy. Európának lehet e helyzetben játéktere?

– Rendkívül kicsi. Európa nem globális játékos, és ezt nehezen veszi tudomásul, miközben naponta megkapja a pofonjait. Az amerikaiak leírták a németeket azzal, hogy Pompeo külügyminiszter nem volt hajlandó elmenni néhány napja Berlinbe, hanem Irakba ment.

Az öreg kontinens miért került ilyen hátrányba a globális játékosokkal szemben?

– Több oka van. A II. világháború után az USA, a Szovjetunió és Kína nagyon nagy teret nyert, míg Európa ebben a versenyben lemaradt. Mindhárman tökéletesen tudják ma is, hogy mit akarnak, szemben Európával. Mindegyikük világpozíciót akar, az oroszok számára a legfontosabb kérdés a kőolaj és a katonai erő, a kínaiak számára a Távol-Kelet meghódítása, míg az Egyesült Államok számára a vezető szerep fenntartása.

Európa milyen téren lehet partnere e játékosoknak?

– A kontinens az elmúlt évtizedekben folyamatosan hátrányba került. Katonailag egyértelműen, gazdaságilag elvileg jól áll, csakhogy itt nemzetállamok vannak, így más a felállás, mint az Egyesült Államok esetében. Politikailag meg alig van olyan kérdés, amiben Európa egységes lenne.

Az Európai Egyesült Államok gondolata valós vagy helytelen?

– Ez ma nem időszerű. Amikor ezt Joschka Fischer felvetette, még egészen más világ volt, ez a gondolat ma a lakosság és a politikai szereplők döntő részének elfogadhatatlan. Európa állandóan igyekszik összefogni, de olyan mértékben ütköznek a nemzeti érdekek, hogy az összefogás valószínűsége minimális.

Nógrádi György: Európa folyamatosan hátrányba került
Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Minek van esélye, és mi teljesen esélytelen a következő 20 évben?

– Alapkérdés, hogy a migrációt meg lehet állítani vagy sem, Európa képes lesz-e valamilyen szinten összefogni a három globális játékossal szemben? Ennek most a nyomai sem látszanak…

A migráció Európa, de az egész világ nagy gondja. Megállítható ez, akár kerítésekkel, akár a tenger felől?

– Gyakorlatilag a magyar kerítés miatt a migránsok 99 százaléka nem tud átjönni. Ami Olaszországot illeti: a tenger felől érkezők sokasága jelentősen lecsökkent, miként a vízbe fulladtak száma is, és lám, a schengeni határokat a tenger felől is meg lehet védeni.

Akiknek nincs élettere, azok elindulnak. Ekkora elszánt erőt meg lehet állítani?

– Meg. Mégpedig tudatos, okos politikával. Ennek a megtalálása, a kialakítása fontos Európának, hogy játékban maradhasson a saját játékterén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában