Megszűnik a kis teljesítményű telep miatti probléma

2019.05.15. 07:35

A szigorodó előírásoknak is megfelelnek a fejlesztés után Alcsútdobozon

Rövid határidejű kivitelezéssel hajtják végre az újbarki szennyvíztisztító telep fejlesztését és teljesítményének megnövelését, tájékoztattak újabb érintett helyszínen a beruházásról.

Zsohár Melinda

Megszűnik a kis teljesítményű telep miatti probléma – emelte ki Tóth Erika alcsútdobozi polgármester

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Észak- és Közép-Dunántúli Szennyvízelvezetési és -Kezelési Fejlesztési Programban négy központtal történik több, mint hatmilliárd forintos, európai uniós támogatású beruházás. Bicskén, Csákváron és Újbarkon bővítik, korszerűsítik a szennyvíztisztítótelepet, Lovasberényben új épül, s ez utóbbi helyen kiépítik a csatornahálózatot. Az újbarki tisztítómű látja el Újbarok, Szár, Alcsútdoboz, Felcsút és Tabajd szennyvízkezelését. Számos probléma származott a kis teljesítményű telep működéséből, az erre a szakaszra vonatkozó mintegy egymilliárdos fejlesztés nyomán megoldódnak a gondok, mondta el Tóth Erika alcsútdobozi polgármester.

Megszűnik a kis teljesítményű telep miatti probléma – emelte ki
Tóth Erika alcsútdobozi polgármester
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az újbarki szennyvíztisztító jelenleg naponta 600 köbméter szennyvizet kezel, 2020. november 20-a után 900 köbméter teljesítményre növekszik ez a mennyiség, mondta el Nagy András, a Fejérvíz Zrt. bicskei üzemmérnökségének csatornázási ágazatvezetője. Naponta további 50 köbméter szippantott szennyvizet is képes lesz fogadni az újbarki telep, ez külön említendő, mivel a „bedöglött” szippantott anyag még alaposabb tisztítást kíván, mint a csatornán át érkező szennyvíz. A bővítés során a megnövelt területen újabb medencék épülnek, külön levegőztető medencékben folyik kompresszorok segítségével a mélylevegőztetés. A mechanikai és biológiai tisztítás nyomán tisztább víz ömlik a befogadó Váli-vízbe, mint maga a vízfolyás, hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában