keresztény közösséggé kovácsolódtak

2019.05.06. 15:15

A Szentlélek erejét kapták s küldetést a csókakői bérmálkozók

Több százan vettek részt szombaton délelőtt a csókakői római katolikus templomban azon a misén, melyen Spányi Antal megyés püspök mintegy negyven személyt bérmált meg.

B. Kiss László

Spányi Antal és az egyik bérmálkozó Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Bordó bársony borította, és fehér színű gerberák füzérével voltak ékesítve szombaton az oltárok a csókakői római katolikus templomban, ahol mintegy negyven személy, túlnyomó többségükben hetedikes, nyolcadikos gyerekek bérmálását tartották. Ők a 16 települést felölelő bodajki lelkipásztori körzetben laknak, és a hittanórák látogatásán túl részt vettek azon a csaknem egy évig tartó felkészítésen is, amelyet – Mórocz Tamás plébános megbízásából – Szendrei Mihály diakónus végzett féltucatnyi segítőjével. A gyerekek ezen szombati alkalmakon betekintést nyertek az egyház életébe, és keresztény közösséggé kovácsolódtak.

Spányi Antal és az egyik bérmálkozó
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A bérmálás, amire oly izgatottan készültek valamennyien, szentség, amiben a megkeresztelt ember – a püspök kézrátétele által – a Szentlélek erejét kapja és küldetést, hogy Krisztus tanúja legyen az egyházban és a világban. A misét Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke celebrálta, és ő kente meg krizmával, azaz szent olajjal a bérmálkozók homlokát, akik – hátuk mögött a bérmaszülővel – járultak elébe.

Spányi Antal a misén mondott beszédében Szent István királyt is említette, mint olyat, akinek – imádságos élete okán – példának kellene lennie minden magyar család számára. Kifejtette továbbá, hogy a hit nem magánügy, és a keresztény embernek az a dolga, hogy a hitéből fakadó reményről tanúságot tegyen a világ előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában