Égen-földön

2019.04.11. 11:30

Végre zöld utat kaphat a börgöndi fejlesztés

A szezonnyitó repülőmajálisra készülődnek az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai, akik abban reménykednek, hogy akár még a rendezvény előtt döntés születhet a már régen megfogalmazott fejlesztési tervekről.

Tihanyi Tamás

Májusban ismét lesz repülőmajális Börgöndön!

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lapinformációk szerint hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia, amely végre zöld utat adhat a börgöndi repülőtér fejlesztésének is. Erről minap Mosóczi László, a koncepciót készítő Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyilatkozott.

A koncepció alapvetően a repterek hosszú távú támogatásának meghatározására összpontosít, szem előtt tartva a régiófejlesztési és befektetés-ösztönzési szempontokat. Az államtitkár szólt a debreceni repülőtérről, a sármelléki fejlesztési programról, a Győr melletti reptérről. Székesfehérvár-Börgönd, Békéscsaba és Szeged a Modern Városok Programban szerepel együtt, de az államtitkár szerint vizsgálatra érdemesek a kibontakozás esélyei a hévízi, kecskeméti és a pécsi repülőtér esetében is.

Nagy szükség lenne rá

Megírtuk, hogy egy megfelelő léptékű és kapacitású, üzleti gépek fogadására alkalmas repülőtérre nagy szüksége van Fehérvárnak és térségének, hiszen ennek híján nem tud lépést tartani a hasonló képességű városok lehetőségeivel. Székesfehérvár vezetése a Modern Városok Program keretein belül nyújtotta be a kormányzat felé a 2016 decemberében elkészült, repülőtérre vonatkozó üzleti tervét, elkészült a megvalósíthatósági tanulmány is, amelyben közreműködő volt az Albatrosz Repülő Egyesület. Akkor ebben a programban elsőként lépett a város, és aki látta, elismeréssel beszélt az anyagról. Aztán hasonló terveket készítettek máshol is, a politikai döntéshozók ezért határoztak úgy, hogy a reptérfejlesztéseket egy csomagban értékelik. Előbb ez az együttes kezelés, aztán a 2018-as választásokat követő újjászervezés miatt szenvedett halasztást a döntés.

Májusban ismét lesz repülőmajális Börgöndön!
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Repülőmajális, Vitorlázórepülő Rally Kupa

A repülőtér természetesen addig is üzemel, május 11-én, szombaton például ismét megrendezi a leszállóhelyet üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület az elsősorban gyermekeknek, fiataloknak, családoknak szánt úgynevezett repülőmajálist. Május 10-től 12-ig Börgöndön tartják a Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa felszállásait is.

A börgöndi repülőtérrel kapcsolatos elképzelések is fontos részei lesznek annak a konferenciának, amelynek Fehérvár ad otthont, holnaptól két napig. Az eseményt a Vidéki Repülőterek Szövetsége rendezi, s ott lesznek a szakma legfontosabb képviselői, akikkel Cser-Palkovics András polgármester várhatóan csütörtökön délben találkozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában