közel egy éve készülnek már

2019.04.24. 07:20

Szendrei Mihály irányította a bérmálásra történő felkészülését mintegy három tucat gyermeknek

A bérmálás szentség, amiben a megkeresztelt ember – a püspök kézrátétele által – a Szentlélek erejét kapja és küldetést, hogy Krisztus tanúja legyen az egyházban és a világban – mondja Szendrei Mihály.

B. Kiss László

Szendrei Mihályt több mint húsz éve szentelték föl diakónussá

Fotó: Család

A bérmálás szentség, amiben a megkeresztelt ember – a püspök kézrátétele által – a Szentlélek erejét kapja és küldetést, hogy Krisztus tanúja legyen az egyházban és a világban – mondja Szendrei Mihály diakónus, aki 38 gyereket készít fel a Bodajk központú, 16 települést átfogó lelkipásztori körzetben a május 5-ei bérmálásra. Valamennyien 7. és 8. osztályosok. Jobb lenne, ha érettebb fővel maguk dönthetnék el, hogy keresztények akarnak lenni, de félő, hogy amikor elkerülnek középiskolába, már sokkal nehezebb lenne elérni, összefogni őket – magyarázza a diakónus.

Szendrei Mihályt több mint húsz éve szentelték föl diakónussá
Fotó: Család

A bérmálást – a folyamatos iskolai hitoktatás mellett – közel egyéves felkészítés előzte meg. A diakónus és segítői havonta egyszer találkoztak a gyerekekkel. Ennek nem annyira az ismeretátadás, mint inkább a közösségépítés volt a célja. Elsőként a csoport tagjai – Mórról elindulva – bodajki gyalogos ifjúsági zarándoklaton vettek részt. A következő foglalkozás játékos ismerkedés volt, amelynek tartalmi központját a Mária-tisztelet adta. Novemberben a „miért leszel bérmálkozó?” volt a kiscsoportos riportok szlogenje. A római katolikus egyház a szegények, a rászorulók között kifejtett szolgálatával történő ismerkedésre a csókakői idősotthonban tett látogatás nyújtott alkalmat. A következő találkozás a függőségekről és azok elkerüléséről szólt. Húsvét előtt pedig a családok keresztútján vettek részt Bodajkon a gyerekek.

A felkészülést irányító Szendrei Mihályt 1996-ban szentelték föl diakónussá, „civilben” kertész üzemmérnök, aki gyertyaöntéssel is foglalkozott. Felesége kántorként szolgál. Nyolc gyermekük van, a nemek megoszlását tekintve – miként fogalmaz – 5:3 a lányok javára. A sorban harmadik gyermekük szerzetes nővér, a másik három legidősebb révén pedig 12 unokával büszkélkedhet a házaspár.

A bodajki kegytemplomban zajló munkálatok miatt egyébként Csókakőn rendezik a bérmálást, amelyet Spányi Antal megyés püspök végez majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában