Történeti séta a Cifrakertig

2019.04.01. 07:15

Néprajzos-kulturális ismeretterjesztés a Csíkvár téri parkban

Váczi-­Tóth Bernadett néprajzos-kulturális antropológus szombaton történeti sétára invitálta az érdeklődőket a település központjába. Egy kis barangolásra, beszélgetésre.

V. Varga József

Az érdeklődők az emlékhelytől indultak szombaton

Fotó: BT

A séta résztvevői a múlt évben átadott Csíkvár téri történelmi emlékhelynél gyülekeztek, s onnan indultak a parkon keresztül a Cifrakertbe. Szó esett a Vajay-házról, mely a falu központjában, a mai szolgáltatóház helyén állt. Tulajdonosa Vajay János mészáros volt, aki italmérő üzletet, vegyesboltot és húsboltot üzemeltetett itt az 1900-as évek elején. A parkon át bandukolva alkalom nyílt bővebben mesélni az egykori Batthyány-kastélyról, pontosabban kúriáról. Az épület 16 szobájával impozáns lakhelyül szolgált a Batthyány család itt élő ágának. Utolsó Batthyány tulajdonosa és lakója Emma Róza grófnő volt, aki örökösök híján, távoli rokonokra hagyta a birtokot. 1910-ben egy zsidó kereskedő, Blau Arnold vásárolta meg, aki nagy becsben tartotta, és minden berendezésével együtt, eredeti állapotában megőrizte.

Az érdeklődők az emlékhelytől indultak szombaton
Fotó: BT

A kúria sorsa 1945-ben pecsételődött meg, amikor a háború végeztével bontásra ítéltetett. Pár év alatt a falu lakói építőanyag híján elhordták, és saját gazdasági épületeikbe, pincéikbe építették be az anyagait. A kúriához 7 hektárnyi kert is tartozott, melynek eredetét egyesek gróf Batthyány Imre birtokos nevéhez fűzik, de biztosabbnak látszik, hogy inkább egy korábbi birtokos, herceg Batthyány-Strattmann Lajos felesége, Pergen Erzse álmodta meg. A kerthez tartozott a Sárvíz egykori medrében kialakított mesterséges tó, hatalmas platános és számos növénykülönlegesség. Ez utóbbiak ihlették a hely nevét: Cifrakert. A történeti séta a Beszédes-kő mellett ért véget, ahol a Sárvíz folyó szabályozása és Beszédes József vízmérnök munkássága került szóba. Beszédes tervei alapján zajlott ugyanis 1817 után a folyó szabályozása és csatornába terelése. Ekkor alakították ki a kertet körülölelő Nádor- és Malom-csatornát, mely nagyban elősegítette az egykor mocsaras területek tisztulását, élhetőbbé tételét.

A séták újabb helyszínekkel folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában