Egy elsős kisdiák esete édesapjával és az avarégetéssel

2019.04.12. 07:15

Modellpedagógusok a soponyai iskolából

Ötezer példányban jelent meg a míves küllemű, 21 pedagógiai modell az egészségért című kiadvány, amely egyfajta egészségügyi kalauz pedagógusok, szülők, diákok számára. A 21-ek között soponyaiak is vannak!

Majer Tamás

Kajári Henrietta, Molnárné Strohéber Zsuzsanna, Csányi Tiborné Ági és Hollósi Lászlóné Anikó képviseli Soponyát a kiadványban Fotó: Nánási Pál

Egészen pontosan a soponyai Zichy János Általános Iskola tantestülete. Csányi Tiborné Ági magyartanár, gyógypedagógus, a diákönkormányzatért is felelős oktató, Hollósi Lászlóné Anikó matek–fizika–kémia szakos igazgatónő, Kajári Henrietta biológiatanár és Molnárné Strohéber Zsuzsanna tanító, igazgatóhelyettes szerepel a könyvben. Amelynek jelentőségét mutatja, hogy Nánási Pál készítette a fotókat, amiből az igazgatónő adott is gyorsan egyet, hogy illusztráljuk ezzel a cikket.

A tantestület 9 éve vágott bele az új szellemű munkába, amely nagyon sok rendkívüli tanórát, a hagyományos frontális oktatástól eltérő foglalkozást, tematikus programhetet applikált be a soponyai iskola mindennapjaiba. Ezeket foglalja össze a kiadvány velük foglalkozó fejezete is.

Kajári Henrietta, Molnárné Strohéber Zsuzsanna, Csányi Tiborné Ági és Hollósi Lászlóné Anikó képviseli Soponyát a kiadványban
Fotó: Nánási Pál

A pedagógusokkal beszélgetve kiderült, a diákok környezet- és egészségtudatos nevelése nemcsak az iskolai életet alakítja. A suli PET-palack-, használtelem- és mobilgyűjtő akciói példának okáért a soponyai – gyerekes – háztartásokat is megszabadítja az ilyen veszélyes hulladékoktól. Sokatmondó Molnárné Strohéber Zsuzsanna – mindjárt következő – története is. Hollósi Lászlóné ecsetelte előbb büszkén, elérték az iskolában: a gyerekek rászólnak egymásra, ha valamelyikük szemetel. – Sőt, a szülőkre is! – tette hozzá Zsuzsanna. – Személyes élményem, amikor az elsős kisfiú elmondta otthon, nem szabad elégetni az avart, mert környezetszennyező.

A biztonságos iskola programjukról is szívvel meséltek, ez a gyerekbalesetek elkerülését szolgálja. Az alsósok számára élő társasjátékot szerveznek, amelyben jó válasszal lehet továbblépni, nem csupán dobókockával! Ebben azt tanulják meg többek között: mit kell tenniük, ha társuk, akivel fára másztak, leesik a földre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában