Több szelektív szeméttároló

2019.04.03. 14:00

Megsokszorozódott a begyűjtött műanyaghulladék mennyisége Fehérváron

A három éve bevezetett kék kukáknak köszönhetően ötször annyi szelektív hulladékot tud begyűjteni a Depónia, mint korábban. Jó hír, hogy a szelektív gyűjtők száma sokszorosára nő a közeljövőben.

S. Töttő Rita

A szelektív gyűjtők száma nagymértékben nő Székesfehérváron, lecserélik a családi házaknál „szolgáló” kék kukákat és a társasházak nagy konténereit is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Jó hír, hogy egy fontos pályázatnak köszönhetően – amely a „Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer” nevet viseli – a Depónia nagymértékben tudja növelni a szelektív hulladékgyűjtők számát Székesfehérváron. Ám mindemellett lecseréli az egyébként már jól működő, családi házas övezetekben szolgálatot teljesítő „kék kukákat” is. A témáról egy fehérvári lakossági fórumon esett szó, a Fejér Megyei Hírlap e hírek kapcsán fordult a Depóniához. Czentár Ottó, a szolgáltató üzemeltetési osztályvezetője lapunknak elmondta: a projekt keretén belül sikerül beszerezniük olyan szelektív edényeket, amelyek révén a lakosságnak lehetősége lesz nagyobb mértékben alkalmazni a szelektív gyűjtést.

Több szelektív szeméttároló a városban

A szelektív edények között nagy számban vannak 120 literes kukák, melyeket a családi házas övezetben osztanak ki, illetve olyan 1100 literes sárga/kék gyűjtők is, melyeket a társasházi övezetbe helyez ki a Depónia. A jelenleg 400 közterületi gyűjtő egy részét lecserélik, s még több is lesz – ugyanis a projektnek köszönhetően összesen ezer darab lesz a város közterületein. Ráadásul:

– A családi házas övezetekben jelenleg alkalmazott, kék színű szelektív edényeket ki kell cserélnünk a társulás által biztosított új szelektív kukákra. A jelenleg használt edények társaságunk tulajdonát képezik, amelyeket azért osztottunk ki 3 éve, hogy a projekt elhúzódó megvalósulása előtt már tudjuk biztosítani minden székesfehérvári ügyfelünk részére a rendezett szelektív gyűjtés lehetőségét – világított rá Czentár Ottó, hozzátéve: – A sűrűn lakott társasházi övezetekben nincs lehetőség az ingatlanok szerinti gyűjtésre, így ott a nagyobb méretű sárga/kék edények központi helyen történő elhelyezése biztosítja a csomagolási hulladékok gyűjtését. A projekt keretében 500 darab sárga és 500 darab kék 1100 literes gyűjtőt helyeznek ki, amely növeli a szelektív gyűjtés lehetőségét, hiszen folyamatosan érkeznek igények a közös képviselőktől, lakóktól az újabb és újabb edények biztosítására.

A kihelyezést természetesen megelőzi egy egyeztetés minden esetben a társasházak közös képviselőivel, a környezetvédelmi irodával is, amellett, hogy az indokoltságot és a kihasználtságot is figyelembe kell venni, tette hozzá a Depónia munkatársa.

A szelektív gyűjtők száma nagymértékben nő Székesfehérváron, lecserélik a családi házaknál „szolgáló” kék kukákat és a társasházak nagy konténereit is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emberi magatartás

A jelenlegi szelektív gyűjtési „magatartásról” is kérdeztük a szakembert: – Részben örömmel tapasztaltuk, hogy a családi házban lakók részére 2016-ban kiosztott 13 ezer kék kuka használatával jóval nagyobb mennyiségű – a korábbi mennyiség közel ötszöröse – szelektív hulladékot gyűjthetett be a Depónia. Ám a helytelen gyűjtés miatt felhalmozódó nem hasznosítható hulladék szintén növekvő tonnái gondot okoztak a társaságnak.

Részben az információhiány lehet az oka, részben a hozzáállás, hogy ma Fehérváron a szelektív hulladék 25-35 százalékban nem oda illő anyagot tartalmaz, vélekedik az osztályvezető. A szelektíven gyűjtött hulladékok java része csomagolási hulladék: PET-palack, HDPE – vagyis öblítős, tisztítószeres flakonok, tetra dobozok, műanyag zacskók, alumínium italos dobozok, konzervdobozok, kartonpapír és vegyes papír. Sajnos a feldolgozóipar határozza meg, mi az, amit lehet hasznosítani, ezért a Depóniának is ahhoz kell alkalmazkodnia. Vagyis a műanyag kerti szék, a kidobott gyerekjáték, szőnyeg, bizony nem tartozik a szelektíven gyűjtendő anyagok körébe. Mégis rendszeresen találkozni ezekkel a szelektív kukák környékén. – Több esetben tapasztaltuk, hogy a második – szelektív kék – kuka használatát félreértelmezték, és több hulladék díjmentes elszállításaként alkalmazzák – mondta Czentár Ottó. Pedig, talán nem is kellene kiemelni, de megtesszük: a szelektív gyűjtő nem a kommunális hulladék tárolására való. Épp ezért a társaság a tájékoztatásra a jövőben is hangsúlyt fektet, szögezte le az osztályvezető, ám a jól működő szelektív gyűjtéshez partnernek kell lennie a lakosságnak is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában