Aki felszedi, megtanulja: nem érdemes eldobni

2019.04.26. 07:02

Megdolgoztak Szabadhídvégen a külterület egy szegletének tisztaságáért

Bonnie és Clyde helyett Bonnie és Zorka volt a csütörtöki szabadhídvégi akció két különleges vendége – mondhatni, nyomkereső kutyaként.

Szanyi-Nagy Judit

Aki felszedi, megtanulja: nem érdemes eldobni

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Zorka leginkább a maga útját járta, Bonnie pedig gazdája, Kiss Alexandra vezetésével haladt végig a négy és fél kilométeres távon. Ám ahol Alexandra járt, ott egy időben egy kisebb-nagyobb csapat is megfordult: vele együtt összesen harmincegyen vágtak neki a szabadhídvégi külterületi „túrának”. Közülük ketten még karonülők voltak, hordozóban, édesanyjuk ölelésében teljesítették a hosszt.

– Az eldobott szemét nem egy emberé, nemcsak azé, aki elhajította: az már mindenkié. Hiszen a Föld közös otthonunk – fogalmazta meg köszöntésképpen a Szabadhídvégi Kiss Lovas Egyesület lovassport­oktatója. A teljesség kedvéért álljon itt: a részint a már mögöttünk hagyott Föld napjához, s javarészt az egészséghez és tisztasághoz kapcsolódó tavaszi témahét jegyében a lovas­egyesület az Együtt Szabadhídvégért Egyesülettel közösen szervezte meg a heti programot – köztük a szóban forgó külterületi szemétszedést is.

Aki felszedi, megtanulja: nem érdemes eldobni
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tettre kész résztvevők egészségük védelme érdekében kesztyűt és kukászsákot is kaptak (az önkormányzat és az egyesület jóvoltából), utóbbiba zömében cigicsikkek, nejlonok kerültek, de kerékpárgumi, háztartási hulladék és egy fél pár cipő is volt a megtalált, nem túl természetbarát tárgyak között. Akadt olyan szemeteszsák, amely nem egészen egy kilométer után megtelt! Összesen pedig 31 zsáknyi szemét gyűlt össze.

– Ez csak a falu külterületének egy része volt! – hívta fel a figyelmet Alexandra. Az akció szombaton a belterületen folytatódik, 9 óra után a helyi kisvendéglő elől indulnak a környezetüket megóvni vágyók. S ha mindez önmagában nem lenne elég motiváló: csütörtökön házi, bográcsos paprikás krumplit ehettek a megfáradt szemétszedők, szombaton pedig helyi kemencés langalló és pizza lesz a juss.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában