A „nyugat” központja lesz

2019.04.09. 11:30

A karitatív tevékenység hatékony előmozdítója lesz az új fehérvári központ

Segíteni, ahol és amikor csak lehet: krízishelyzetben, katasztrófák idején vagy a hideg téli időszakban.

Szanyi-Nagy Judit

Összefogott az egyház, az állam és az önkormányzat: a képviselők közösen helyezték el az időkapszulát is

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mindehhez nemcsak sok segítő szándékú emberre, de megfelelő minőségű infrastruktúrára, eszközökre is szükség van. Örömteli hír, hogy ez utóbbiak köre hamarosan bővülni fog, hiszen az országosan működő Katolikus Karitász 650 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el egy pályázaton. Ennek keretében Pécsett a már meglévő épületet fejlesztik, a már igényelhető szolgáltatások körét bővítik, míg Felsőzsolcán és Székesfehérváron egy-egy új logisztikai és koordinációs célokat is szolgáló épület jön létre – a keleti, illetve a nyugati országrész központjaként. Az új székesfehérvári létesítmény alapkövét hétfőn délelőtt fektették le az Alba Ipari Zóna területén. Az, hogy az épület jelentőségteljes és hasznos lesz, már a bemutatott számok alapján is jól látszik.

A székesfehérvári ipari parkban 3000 négyzetméteres telken építik meg az új központot, ebből a csarnok 890 négyzetmétert foglal el, benne 800 négyzetméter raktározási területtel. Az objektumba polcokkal felszerelt (itt adományokat tárolhatnak a segítők) és szabad (bútorozható, aggregátornak helyet biztosító) területet is terveztek, amellett, hogy a temperálást igénylő anyagokat kiszolgáló helyiség is rendelkezésre áll majd. Forgács József szakmai vezető további számokkal is illusztrálta az egyelőre még csak elképzelt épület funkcióit, annak hasznosságát: ekkora területen 330–340 raklap fér el, valamint mintegy 250 tonna élelmiszer, amely közel 30 ezer család szükségletét elégíti ki. Ruhából 170 tonnát tudnak itt tárolni, amely mintegy 60 ezer ember szükségét fedezi. Ugyanitt közel 500 tonna adomány tárolása is megoldható lesz.

– Működésünket jobbára saját forrásból, adományokból és költségvetési támogatásból oldjuk meg. A fejlesztésre, kapacitásbővítésre rendszerint nincsen elegendő fedezetünk, ezért is örültünk a sikeres pályázatnak – fejezte ki örömét Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke. Az új fehérvári létesítmény funkcióit ugyancsak ő mutatta be:

– A székesfehérvári épület a nyugati országrész logisztikai és koordinációs központja lesz, jelentős szerepet játszik a helyi és környékbeli szociális feladatellátásban, valamint az önkéntesek bázisaként is működik majd. A projekt megvalósításával több célt is kitűztünk magunk elé, ezek között a humanitárius tevékenység színvonalának növelése, a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok közösségfejlesztésének elősegítése, illetve a katasztrófa- és vészhelyzet-ellátási hatékonyság növelése is szerepel – részletezte a megyés püspök.

Összefogott az egyház, az állam és az önkormányzat: a képviselők közösen helyezték el az időkapszulát is
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Soltész Miklós államtitkár elmondta: a bodrogi árvíz- és a vörösiszap-katasztrófa megmutatta, hogy az emberek képesek az összefogásra, egymás megsegítésére. Miután korábban a karitatív szervezetek támogatása háttérbe szorult, úgy érezték, most a szervezetekkel közösen tenniük kell ez ellen. Így egy 4,5 milliárd forintos uniós pályázatot indítottak el, amelynek segítségével hat nagy és három kisebb karitatív szervezet kapott támogatást céljai megvalósításához. A nagyobb szervezetek (a már ismert) 650–650 millió forintból, a kisebbek 200–200 millió forintból gazdálkodhatnak.

– Székesfehérvár egy szociálisan érzékeny város – ezt már Fülöp Attila államtitkár fogalmazta meg, utalva arra, hogy a közelmúltban két másik olyan eseményen (a hajléktalanok segítése és a nevelőszülői hivatás pártolása) is jelen volt a városban, amelyek fókuszában a szociális ellátás állt. A városvezetés részéről Cser-Palkovics András polgármester hozzátette: a megyeszékhely közel 21 millió forint támogatást adott ehhez a projekthez, abból a helyi adóból, amelyet az ipari parkban helyet kapó épület után is fizetni kell majd az illetékeseknek. Kivéve, ha az önkormányzat úgy dönt, hogy az üzemeltetésben is segíti a Katolikus Karitász székesfehérvári központját.

A 2020 tavaszára megépülő létesítmény alapkövét hétfőn fektették le, az időkapszulába került oklevél tartalmát Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában