Startol a magyar műhold?

2019.04.17. 11:30

Konferenciát tartanak a földügyi aktualitásokról és a magyar űrkutatásról Fehérváron

A földmérési és térinformatikai szakemberek hagyományos éves konferenciáját kedden nyitották meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében.

V. Varga József

Háromnapos tanácskozás: szakmai újdonságok és konzultációs lehetőség

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A GIS-open szakmai tanácskozás ezúttal A téradatok hálójában mottóval zajlik három napon keresztül a megyeszékhelyen. (A GIS a Geographical Information System, azaz földrajzi információs rendszer mozaikszava.) A 23. alkalommal megrendezett szimpózium előadásai ezúttal a földügyi aktualitásokra, valamint az űrkutatásra és a földmegfigyelésre, illetve a drónokkal végzett 3D-s térképezésre fókuszálnak – mondta el Földváry Lóránt kutatási dékánhelyettes.

Kerekasztalbeszélgetés a holdra szállás 50. évfordulója kapcsán

Az egyik legfontosabb céljuk, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és egyúttal konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek. A városvezetés nevében Mészáros Attila alpolgármester arról szólt, hogy Székesfehérvár számára fontos stratégiai partner az Óbudai Egyetem, ezért is örvendetes, hogy sok éve töretlenül szervezik e rangos szakmai eseményt.

Háromnapos tanácskozás: szakmai újdonságok és konzultációs lehetőség
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tanácskozás nyitóünnepségén köszöntőt mondott Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős főosztályának miniszteri biztosa, aki a nap folyamán a hazai űrtevékenység helyzetéről tartott előadást. Lépésről lépésre erősítjük az űrtevékenységünket, amelyre eddig 4,5 milliárd forintot költött az állam – derült ki szavaiból.

Amint megfogalmazta: a remények szerint már 2019-ben startolhat a magyar SMOG műhold, mely valódi mérésekkel gazdagíthatja az emberiséget. Az újabb magyar űrhajós kérdése nehezebb. Az űrkutatási miniszteri biztos szerint legyünk büszkék arra, hogy már volt saját űrhajósunk, ezt nem minden nemzet mondhatja el magáról.

A konferencia előadásai, workshopjai három napon át, április 18-áig tartanak az Alba Regia Műszaki Kar Pirosalma utcai épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában