fehérvári klubuk nagyszámú látogatónak örvend

2019.04.08. 16:45

Olcsó hobbi, és csak a fejünk kell hozzá: ez a keresztrejtvényfejtés

A keresztrejtvény fejleszti a szókincset, a memóriát és pallérozza az elmét. Ennyi jó hatása ellenére sokaknak nincs türelme hozzá, vagy épp unalmasnak találják. Debreczeni Dánielné Marika számára azonban ez nem csak hobbi, de egy egészen új világ nyílt meg előtte a keresztrejtvények segítségével.

Tringli Alexa

A Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub 2018-as évzáróján készült csoportkép Forrás: Debreczeni Dánielné

A világ legelső keresztrejtvényét 1913-ban készítette el egy new york-i újságíró, az első magyar rejtvény 1925 januárjában született meg. Azóta a keresztrejtvénynek több száz fajtája terjedt el, s ezeken belül is nehézség szerint több fokozatra osztható. A legismertebb fajták a hagyományos, a skandináv, a betű-szám és az olasz típus. Ezeket még lehet nehezíteni, minél kevesebb meghatározást megadva, vagy a meghatározásokat keverve vagy épp szigeteket alkotva a rejtvényekből. Vannak olyan típusok is, amelyek tisztán a logikát veszik igénybe, ezeknek legismertebb képviselői a sudoku és a kakuro, melyeket szintén lehet nehezíteni a megadott számok mennyiségével, számok és betűk keverésével és a feladványok méretének növelésével.

Mindezeket figyelembe véve a versenyeken négy nehézségi fokozatban szerepelhetnek a vállalkozó kedvűek: kezdő, haladó, mesterjelölt és mester fokozatokban. A versenyeken elért pontokat összesítik év végén, és a legjobbak szintet léphetnek. Ezek az egyéniben elért eredmények, de baráti társaságok és klubok minimum háromfős csapatokat is indíthatnak. A szombati versenynapokon az egyéni versenyzők mérettetik meg magukat, vasárnap a csapatok.

A Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub 2018-as évzáróján készült csoportkép
Forrás: Debreczeni Dánielné

A magyar Rejtvényfejtők Országos Egyesülete a Rejtvény Világszövetség (World Puzzle Federation) tagszervezete. Az országban rengeteg tagjuk van, és a nagyobb városokban, így Pécsett, Székesfehérváron vagy épp Békéscsabán komoly klubokat alakítottak ki a keresztrejtvényfejtés imádói, sőt Békéscsabán kifejezetten gyerekeknek alapítottak klubot.

A fehérvári klub ötlete Zayzon Éva és Faddi Imre fejéből pattant ki 2002-ben, hamar megalapították a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klubot. Éva azonban elköltözött, így Debreczeniné Marika vette át a helyét. A klubnak egyre több tagja lett az évek során, ráadásul életkoruk is egyre szélesebb skálán mozog: nemcsak nyugdíjasok járnak a klubba, ahogy az átlagember azt hinné, de családos fiatalok, sőt gyerekek is. Marika beavatott egy kis titokba is: vannak keresztrejtvényfejtő kapcsolatból született csemeték is, akik ebben a fejtős-versenyzős közegben nőnek fel.

Debreczeni Dánielné Marika és Faddi Imre a Kedvenc Kupa nyereményei mellett
Forrás: Debreczeni Dánielné

Marika középiskolás korában kezdett el rendszeresen fejteni, barátnőjével versenyezve oldották meg a rejtvényújságot. Felnőve a rejtvények iránti szeretet megmaradt, de Marikának a család és munka mellett nem sok ideje maradt hobbiját űzni.

Családjában csupán húga szeret még rejtvényekkel foglalkozni, férje csupán a versenyek szervezésében, lebonyolításában van nagy segítségére. A versenyek idején azonban el is kél a segítő kéz, hiszen ezek a kétnapos események nem csak a rejtvényfejtésről szólnak, de ez a tagok számára kvázi egy kirándulás is, hiszen a versenyek után városnéző túrákra indulnak és esténként kvízekkel ütik el az időt egy-egy étteremben.

A székesfehérvári Kedvenc Kupa március végi versenyén közel kétszáz résztvevő volt
Forrás: Debreczeni Dánielné

Nyugdíjazása után Velencére költöztek férjével, s így már jóval több szabadidő állt rendelkezésére. 2002-ben alapították meg a fehérvári klubot Faddi Imrével, mely azóta töretlen népszerűségnek örvend, a megye több településéből járnak Fehérvárra a lelkes klubtagok, hogy kvízekkel, rejtvényekkel, helyesírási tesztekkel és scrabble-ökkel gyakoroljanak.

Marikát nemrég felkérték Velencén lakó ismerősei, alapítson ott is egy klubot, mely kis létszámmal ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel működik, jó idő esetén akár bográcsozással is egybekötve.

A fehérvári klub foglalkozásait kéthetente (páros heteken) tartják A Szabadművelődés Házában 17 órától 19 óráig, és nagyon nagy szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen kipróbálná magát a rejtvényfejtés komolyabb világában, vagy kíváncsi arra, mennyit tud, vagy csak egy csupaszív, életvidám csapathoz akar tartozni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában