a liget üzenete a jövőről szól

2019.04.16. 07:05

Japán díszcseresznye lett a Jávor Ottó tér első fája Fehérváron

Hétfőn reggel a Jávor Ottó téren elültették az első „Születésfát”. A kezdeményezést még tavaly hagyta jóvá a közgyűlés, az elsőként elültetett fa is a 2018-ban születetteket képviseli a téren.

Sági Zoltán

Cser-Palkovics András (hátul) és Kovács Béla Sándor kivette a részét a faültetés munkálataiból

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Közel 3 méter magas japán díszcseresznye a hétfőn elsőként elültetett Születésfa, amelyet a jövőben 14 másik követ, azaz 2033-ig minden esztendőben egy újabb fával gazdagodik a Jávor Ottó tér flórája. Az eleve többfunkciósra tervezett téren a Jávor Ottó emlékkő, a Katyni emlékkereszt és a Corpus Hungaricum emlékművei mellett a Születésfákból kialakuló liget üzenete a jövőről szól; ráadásul a tegnap elültetett és még ültetendő újabb fák jövőbeni sorsa jó fokmérője lehet a városlakók tényleges felelősségvállalásának a következő nemzedékek iránt.

Cser-Palkovics András (hátul) és Kovács Béla Sándor kivette a részét a faültetés munkálataiból
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen az ötletadó családügyi tanácsnok végül nem jelent meg, de ott volt Cser-Palkovics András polgármester és Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő. A polgármester a megújult tér egészének méltatása után köszönetet mondott a Városgondnokságnak a faültetéshez kapcsolódó kertészeti feladatok kivitelezéséért, majd így folytatta:

– Ma minden fa elültetésének nagy szerepe van, de e fa elültetésének szerepe többes, hiszen ez a fa jelképez egy olyan várost is, amit szeretnek a fiatalok. – A városrész képviselője a legelső bibliai parancspárt idézve megjegyezte: a nyugati kultúra sajnos hajlamosabbnak mutatkozik uralma alá hajtani a földet, mint benépesíteni azt.

Egy Hajdúságból ideszármazott fiatal anyuka is jelen volt a faültetésnél kisfiával, a tavaly júliusban született Andrással, aki a babakocsiból elégedett nyugalommal szemlélte az eseményeket. Az édesanya, aki egyébként környezetmérnök, elmondta, szívesen telepedett le Fehérváron, mely zöldterületeinek mérete miatt is vonzó volt számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában