Közvetlen közelről látják a szegénységet

2019.04.15. 14:15

Hét önkéntes lehet méltán büszke az Aranyember-díjra

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület idei két Aranyember-díjasát – Kerkuska László gyermeksebészt és Ecsedi Mária képzőművészt – már bemutattuk lapunkban. A díjgazda azonban egy szervezetnek, a Smart Grant Alapítványnak is átadta az elismerést!

Majer Tamás

Elekes Péterné szerint nehéz téma a szegénység, ezért is kell beszélni róla

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Alighanem nem lehet – és nem is kell – különbséget tenni a segítésben „utazó” alapítvány hét önkéntesének munkája között, nem lehet közülük egyet kiemelni. Ahogy ugyanolyan teljesítmény az egyéniben és csapatban szerzett olimpiai arany is…

A díj apropóján az idén tízesztendős alapítvány ügyvezetőjével, Elekes Péternével diskuráltunk, aki felidézte, hogy a kezdetekkor kifejezetten a nagycsaládosokkal foglalkoztak.

– Nekik mindig sok problémájuk volt a kajával. Ezért álltunk rá az adományozásra – magyarázta.

Hamarjában jó kapcsolatot alakítottak ki a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, sőt az európai uniós élelmiszercsomagokat is – amíg voltak ilyenek – ők osztották a városban.

Az élelmiszerbankkal való kapcsolat mára élelmiszermentéssé alakult át, a nagyáruházakból hordják el az élelmet. Nyilván azt, amelyet eladni már nem óhajtanak a boltok, de ép, egészséges portékák.

Elekes Péterné szerint nehéz téma a szegénység, ezért is kell beszélni róla
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hogy kinek viszik? A Smart Grantnak 200 családja van! Ők az önkormányzati családsegítő rendszer jelzőrendszerén keresztül kerültek a szárnyaik alá. Rendkívül fontos, hogy valóban rászorulókhoz jusson el a segítség. Megtudtuk még, nemcsak nagycsaládosok, de egyedül élők is vannak támogatottjaik között. Összességében körülbelül 1000 emberhez jutnak el.

– Ez egy kicsit nehéz téma, hiszen nem ismerik az emberek Fehérváron a szegénységet, pedig jelen van – fogalmazott Elekes Péterné, tapasztalatból.

– Az alapítvány arra törekszik, hogy úgynevezett okos- adománnyal segítsen: ez azt jelenti, hogy olyan adományokat gyűjtenek, amelyekre a családoknak a hétköznapokban komoly szükségük lehet. Éppen ezért a rendszeres adományosztásokon nem „csupán” tartós élelmiszerrel segítenek, hanem másféle tárgyakkal (ruhaneművel, játékokkal, könyvekkel, bútorokkal, valamint háztartási eszközökkel) is – hangzott el a díjátadón, a Smart Grant méltatásakor.

 

A Kerkuska László gyermeksebésszel készült interjút itt olvashatják, míg az Ecsedi Mária képzőművésszel készült cikkünket itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában