Elismert munkát végeztek a múlt században is

2019.04.23. 10:24

Hamarosan készen állnak a bevetésre a seregélyesi önkéntes tűzoltók

A kiegyezés kora utáni hagyományokon alakult újjá nemrégiben immár hivatalosan is a község tűzoltó egyesülete.

Sági Zoltán

A mintegy másfél éve tartó újjáalakulási folyamat végéhez vitte közelebb a Seregélyesi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet a 2019. március 30-án aláírt együttműködési megállapodása a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal – tudtuk meg Koppán Viktor Dávidtól, az egyesület elnökségi tagjától. Ezen túl az egyesület effektív tűzoltó működésének másik feltétele a szakképzett tagság, amely cél az április 27-én induló, egy hónaposra tervezett tanfolyammal valósul majd meg.

Mint korábban lapunkban már megírtuk, a levéltári adatok szerint a település önkéntes tűzoltó egyesülete 1901-től egészen az 1990-es évek elejéig aktívan működött. Ezt közel 30 évi inaktivitás követte, de 2017-re felvetődött a gondolat Oláh Jánosnéban – az ő férje tűzoltóparancsnok volt – és Horváth Sándor polgármesterben, hogy újra meg kellene alakítani az egyesületet.

Az elnökségi tag az együttműködési megállapodás aláírásának hírével együtt arról is tájékoztatta lapunkat, hogy Seregélyesen a hagyomány folytonosságát jelentő régieken túl sok fiatal is csatlakozott az egyesülethez, így az április végi tanfolyamot egyedülálló módon 15 egyesületi tag közösen kezdi meg. Az egy hónapos tanfolyam elvégeztével, június végére az egyesület – a megfelelő szakképzések birtokában – a hagymányőrző kategóriából a beavatkozó tűzoltási feladatokat is ellátó egyesületi működés felé léphet előre.

A formálódó seregélyesi egyesület élvezi a fehérvári társegyesület támogatását is, akik időközben összehozták a seregélyesieket a schwäbisch-gmündi tűzoltó-parancsnoksággal, akik szintén támogatták őket eszközökkel: sisakokkal, kabátokkal és kesztyűkkel – míg a tűzoltóautójukat üzemeltetésre a fehérváriaktól kapták meg.

A Seregélyesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tervei között szerepel, hogy a hagyományokat felelevenítse – hiszen egyesületi elődeik már a múlt század elején is országos szinten is ismert és elismert szakmai tevékenységet folytattak. Ezen túl azonban az igazi nyertes a település lesz, amely az egyesület működése révén 15 perccel korábban juthat szakszerű tűzoltáshoz szükség esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában