A megyei értékek igaz ismerői

2019.04.15. 07:40

Gazdagabbak lettek, és magyarságuk is erősödött a diákoknak Csákváron

A mi kincsesládánk címmel háromfordulós vetélkedőt rendezett felső tagozatosok és középiskolások számára a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság. A megyei értékek és a hungarikumok mentén zajló versenyt a csákvári általános iskola csapata nyerte.

Borsányi Bea

Janky Bendegúz, Mester Bettina, Kovács Alexa és Néráth Katalin

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A versenyre 16 iskolából összesen 36 csapat nevezett. Az első két forduló online módon zajlott, és az itt elért eredmények alapján a középiskolások mezőnyéből öt, az általános iskolásokéból nyolc csapat kapott lehetőséget a döntőn történő részvételre. Az Esterházy Móric iskola tanulóit, Kovács Alexát, Mester Bettinát, Néráth Katalint és Janky Bendegúzt Némediné Varga Judit, a gyerekek történelemtanára és egyben osztályfőnöke készítette fel. A csapat 3 tagja már rutinosnak számít a hungarikumversenyeken, hiszen, ha emlékeznek, tavaly a lakiteleki országos verseny döntőjében is szerepeltek. Sőt, az idén is bejutottak a fináléba, így május végén ismét versenyezhetnek.

A fazekasságot ajánlották az értéktárba

Ennek ellenére azért volt olyan, amin meglepődtek a fehérvári döntőben, ahol szerintük inkább a kézügyesség számított, mint a tudás. Viszont nagyon élvezték még az elődöntők folyamán a címerrajzolást, vagy azt, amikor a saját településükről kellett ajánlani valamit a Fejér megyei értéktárba, ezért a csapat elment a fazekasházba, ahol fotókat készített, és kipróbálták a korongozást is. Ezzel a feladattal kapcsolatban némi meglepetéssel vegyes szomorúsággal jegyezték meg: annak ellenére, hogy Csákvár igen gazdag kulturális értékekben, mégsem szerepel a megyei értéktárban semmi, ami csákvári. Szintén egy feladat kapcsán megszólaltatták Bodrogai Gyuláné, Erzsi nénit is, aki elmesélte, miért büszke Csákvárra és miért szeret ott élni.

Janky Bendegúz, Mester Bettina, Kovács Alexa és Néráth Katalin
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A tavalyi év egy nagy ugrás volt a semmibe, nem nagyon tudtuk, mire jelentkezünk. Aztán annyi élményt, sikert, örömet hozott a hungarikumverseny, hogy nem is volt kérdés a gyerekek számára a megyei versenyen történő indulás, és az sem, hogy ismét nevezzenek a hungarikum­versenyre is. A felkészülés és a fordulók alatt annyi hazai és határon túli értékkel ismerkedtek meg, amelyekkel nem csak gazdagabbak lettek, de megerősítette a magyarságukat is – fogalmazott Némediné Varga Judit.

A diákokat és a felkészítő tanárnőt azonban nem csak azért illeti dicséret, mert sikeresen szerepeltek ezeken a versenyeken, de a különböző fordulókban kapott feladatok minőségi elvégzése bizony rengeteg időt igényel, amelyre mind a diákok, mind pedig a tanárnő munka, tanulás és különórák mellett fordítanak időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában