Immáron tizennegyedszer

2019.04.01. 07:45

Disznósirató az úrhidai tájháznál

Lajos, ez a tizennegyedik, ugye? – várt bizonyosságot társától, kikacsintva a krónikásra Szabó Zoltán, a Barátság klub elnöke, a disznósirató alkalmak pontos számát megerősítendő.

V. Varga József

A röfi, Kolbász Marci nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében is

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Sárrét kistáj településeinek küldöttségei sorban befutottak Füléről, Jenőből, Kőszárhegyről, Sárkesziből és Szabadbattyánból a szombati hagyományőrző disznótorosra a tájházhoz.

Négy elöljáró – Farkas Gyuláné Marika, Sárkeszi, Kerekes Ildikó, Jenő, Polyák István, Szabadbattyán és a házigazda Bognár József, Úrhida polgármestere – is randevút adott egymásnak az össznépi sürgölődésen.

A röfi, Kolbász Marci nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében is
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Böllér uram, Csontos Gábor nevetve mesélte: a „célzóvíz” elfogyasztásának ceremóniáját követően az atyafiak közül annyian szorgoskodtak a derék jószág körül, hogy ő már alig fért oda. „Engedjetek közelébb, én volnék a böllér!” – zrikálta a férfiembereket. Délelőtt hagymás vér és friss pecsenye dukált, ebédre aztán elkészült az orjaleves, a toros káposzta, valamint a sült kolbász és a hurka.

Az asszonyok savanyúságot hoztak, de oldalt már ott sorakoztak a házi sütemények is. Füléről Csapóné Máthé Zsuzsannáék boroshordót formázó tortával érkeztek, Kőszárhegyről Takács Istvánék egy pórázon vezetett süldő malaccal.

A kíváncsi jószághoz egy malacnaplót is mellékeltek – név: Kolbász Marci, anya: Mangal Ica, Apa: Alvégi Töpörtyű, súly: 18 kg, hossz: 60 cm –, amelyben elvárják majd a röfi gyarapodásának és fejlődésének fotográfiákkal illusztrált hű krónikáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában