Feltöltődés, tapasztalatcsere

2019.04.20. 07:15

Dadusoknak rendeztek konferenciát Pátkán

Óvodai dajkákból nincs hiány, tudtuk meg a pátkai Csemetekert Óvoda vezetőjétől azon a csütörtöki konferencián, amelyre a környező megyei települések dajkái és pedagógiai asszisztensei vettek részt csütörtökön.

Borsányi Bea

A délelőtt előadói Dunaújvárosból érkeztek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tiringer-Schneider Helga nem csak a pátkai óvoda vezetője, de a Székesfehérvár Városkörnyéki Óvodavezetők Egyesületének tagja is, ahogy mesélte, ott vetődött fel az ötlet, hogy az óvónők szakmai továbbképzéseinek mintájára szervezzenek egy dadusoknak szóló délelőttöt, amelyen nem csak meglévő szakmai ismereteiket bővíthetik, de olyan mentálhigiénés előadást is meghallgathatnak, amely erősíti a motivációjukat és feltölti őket pozitív energiával.

A türelemre, tenni akarásra, a pozitív hozzáállásra mindig szükség van, hiszen a dajkák – valamennyire a háttérben ugyan, de – nagyon sokat tesznek azért, hogy akadálytalanul folyhasson a mindennapi élet az oviban. Ők azok, akik, ha kell, takarítanak, előkészítik a terepet az óvodában folyó foglalkozásokhoz, tízórait, uzsonnát készítenek, de ugyanakkor részt vesznek a nevelői munkában is, segítenek az óvónőknek abban, hogy a kicsik megfelelően szocializálódjanak és beilleszkedjenek a közösségbe. Eddig egyszer volt csak ilyen dadusoknak szóló összejövetel az Óvodavezetők Egyesületének szervezésében, néhány évvel ezelőtt Sárkeresztesen tartottak hasonló rendezvényt. A pátkai Csemetekert Óvoda azonban azt tervezi, hagyományt teremt és minden évben megtartja a saját dajkadélelőttjét.

A délelőtt előadói Dunaújvárosból érkeztek

Mielőtt a program elkezdődött, a különböző óvodákból érkezett, mintegy 50 résztvevő körbejárta az intézményt, megnézték a berendezést, a dekorációt, az óvoda felszereltségét. A szünetben és a programot követően lehetőség nyílt arra is, hogy a dajkák kicseréljék a tapasztalataikat, és megosszák egymással a saját intézményeikben működő jó gyakorlatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában