A lakosság kényelmét szolgálják a fejlesztések

2019.04.28. 07:30

A Váli-völgy korszerű szennyvíz kezelése hosszú évek után rendeződik

Négy településen a szennyvízkezelők megújulása, fejlesztése, a hozzá tartozó helységek csatornahálózata épül és bővül 6,5 milliárd forintos költséggel. Az eu-s támogatású projekt a környezetvédelemben is előrelépést jelent.

Zsohár Melinda

Földesi József, Bárányos Csaba és Nagy András a tabajdi művelődési házban

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A Váli-völgy korszerű szennyvíz kezelése hosszú évek után rendeződik, mondta el Bárányos Csaba, tabajdi polgármester a Mészöly Dezső Művelődési Házban. Újbarkon bővítik a szennyvíztelepet, ezzel megduplázódik a szennyvíztisztítási kapacitás, a telep új „biológiát” kap, fogalmazott Földesi József projektvezető. A munkálatokat májusban megkezdik Újbarkon, számolt be róla Schnobl Ferenc polgármester, települése képviseletében. A falujában lévő szennyvíztelep kiszolgálja Újbarok, Szár, Alcsútdoboz, Felcsút és Tabajd fogyasztóit. Lakossági kérdésként hangzott el, hogy a korszerűsítés és a megnövekedett költségek nem drágítja-e a víz- és csatornadíjakat. Nagy András bicskei szennyvíztelep-vezető, a Fejérvíz Zrt. képviselőjeként közölte: nem szándékoznak díjat emelni, a lakosságot terhelni.

Földesi József, Bárányos Csaba és Nagy András a tabajdi művelődési
házban
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

 

A technológiai megújulás kapcsán továbbá elmondta, az újbarki szennyvíztelepen az eddigi egymedencés

szennyvíztisztítás többmedencésre változik, levegőztető és ülepítő medencék beiktatásával. A szigorú előírásoknak megfelelő új technológia a környezetvédelmet a korábbinál is magasabb szinten szolgálja, szögezte le Földesi József.

Az újbarki kezelő fejlesztésével egy időben megindul a lovasberényi szennyvíztelep építése és a csatornahálózat kialakítása, a bicskei és a csákvári telep bővítése, rekonstrukciója – Bicske Csabdi és Mány lakosságát is kiszolgálja. Cserélik, javítják a régi műtárgyakat a vonalon, 10–15 százalék újabb rácsatlakozást fogadnak. Lovasberényben eddig nem volt csatorna, Csákváron szintén nagy volt az igény a hálózat bővítésére. Az átemelők megépítése fontos, a falusi településszerkezet miatt nagy távolságokat hidalnak át, tájékoztatott Földesi József. Folyamatos működés mellett dolgoznak a kivitelezők, a hat hónapos próbaüzemmel együtt 2020. november 20-ára tervezik az átadást mindenütt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában