az eredmény nem maradhat el!

2019.04.29. 19:00

A pergőcsalis horgászat előnye, hogy nincsen helyhez kötve

A régmúlt idők halakban dús vizeiben az egyszerűbb eszközök is eredményes fogást biztosítottak az ember számára.

Káldor András

Látványosságszámba megy vízparton a pergőcsalis horgász Fotó: shutterstock

A kultúra haladásának következtében megfogyatkozott halállomány mellett azonban már tökéletesebb eszközökre van szükség.

A horgászat minden kétséget kizáróan az egyik legváltozatosabban szórakoztató sportok közé tartozik. Ma már a sporthorgásznak is a legravaszabb módon kieszelt készségek állnak rendelkezésére, hogy minél jobban behatolhasson a sok élvezetet nyújtó horgászat világába. Nincsen bizonyos időszakhoz kötve, éppen úgy horgászhatunk télen a jég alatt, mint nyáron, a napsütötte vizeken. Minthogy horgászat közben állandóan a szabad természetben, a friss levegőn tartózkodunk, a legegészségesebb sportnak tekinthetjük. A horgászat legsportszerűbb és legélvezetesebb része tulajdonképpen ott kezdődik, ahol a hozzá nem értő nagyközönség ismerete véget ér.

A háromágú horog használata csak a pergetésnél megengedett

A sportszerű halfogásnak ezt a sokkal testedzőbb és nagyobb hozzáértést követelő módját csak nagyon kevesen alkalmazzák hazánkban. Valósággal látványosságszámba megy, ha egy pergőcsalis horgász feltűnik valamelyik vízparton. Ilyenkor nemcsak a „kibicek” figyelik nagy csodálkozással a számukra szokatlan horgászási módot, hanem még a közelben tartózkodó horgászok nagy része is érdeklődéssel kíséri annak minden mozzanatát. Általában a laikusok által is ismert módon űzik legtöbben a horgászatot. Bevetett horga mellett egy helyben üldögél a horgász, és így várja a jó szerencsét. Ez mindenesetre sokkal kényelmesebb, és egyszerűbb, mint a pergőcsalis horgászat, de közel sem olyan változatos. A pergőcsalis horgász nincs egy bizonyos helyhez kötve, hanem portyázva járja be a vizeket csónakon, vagy a vízparton haladva. Megtörténik, hogy egy nap alatt még húsz kilométer hosszúságban is lehorgászik egy vizet. Ezzel el lehet felejteni az egy helyben üldögélést, a kényelmes sörözgetést. Folyamatos mozgást igényel: kihúzni, és behajítani a csalit. Híveinek száma dinamikusan növekedett az utóbbi években, és ezen belül egyre többen szeretnének gumihallal, twisterrel is sikerélményeket szerezni. Az elindulás, az első gumicsalis süllők elejtése nem könnyű feladat.

Látványosságszámba megy vízparton a pergőcsalis horgász Fotó: shutterstock

A horgászat legizgalmasabb része, amikor a kapás megérkezik. Egyrészt igazolva láthatjuk a választott technikát, a műcsali méretét, és színét, másrészt a tevékenységünk alapcélja teljesülhet, a halfogás. Nem kis teljesítmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy milyen sokszor kell bedobni a horgot messze a parttól, néha 30–40 méter távolságra is, és gondoskodni a zsinór megfelelő vezetésével arról, hogy a csali a szükséges pergést végezze. Ennél a horgászási módnál, mint az elnevezéséből is következtethetünk, a különböző horogszerkezetekre szerelt csali pergetése által ingereljük támadásra a mindig prédára leső ragadozót. A csalit azáltal hozzuk forgásba, hogy botunk segítségével magunk felé próbáljuk húzni, mely által a ragadozó halakra alkalmazott több hármashorogból álló készletre szerelt központi forgó, vagy ennek hiányában celluloidból készült propeller gondoskodik a pergésről. És, hogy eredménnyel horgászhassunk, tudnunk kell, hogy annak a fajta halnak, melyet fogni szándékozunk, a víz melyik részében pergessük készségünket. Mert a halak tartózkodási helye nem egyforma, hiszen az egyik a víz felszíne körül garázdálkodik, a másik pedig a mélyebb vízrészekben, vagy a „forgók” környékén csillapítja étvágyát. A tapasztalt sporthorgász majdnem teljes biztonsággal meg tudja állapítani a halak tartózkodási helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában