helyi arcok

2019.04.13. 11:30

A fehérvári hölgyeket már 25 éve tornáztatja Szabó-Bodó Adrienn

A tavasz közeledtével nem csak a természet, mi magunk is megújulunk, készülünk a vészesen közeledő bikiniszezonra. Helyi Arcunk legújabb alanyával. a testmozgás elkötelezett hívével, Szabó-Bodó Adriennel beszélgettünk.

Fodor Tímea

A test karbantartása a lelkünkre is pozitívan hat

Fotó: Szabó-Bodó Adrienn

Miért kezdtél el foglalkozni a saját testsúlyos tornával?

16 éves koromban ismerkedtem meg a saját testsúlyos tornával, itt Fehérváron. Szerelem volt első látásra. Keresnem kellett valamit, mert egy térdszalag-szakadás miatt ott kellett hagynom a kézilabdázást. Akkor bukkantam rá erre a lehetőségre, és azóta is az életem szerves része. Olyannyira, hogy 18 éves koromban átvettem a stúdió vezetését, és azóta oktatom a hozzánk forduló sportolókat.

Miért járnak csak nők az óráidra?

Úgy vettem észre, hogy Székesfehérváron eléggé szűk lehetőségei vannak a sportolni vágyó hölgyeknek. Azért mi, nők szeretünk csak magunk tornászni, szerintem a koedukált helyek sok embert feszélyeznek. Nálunk szinte már családias a hangulat, sokan tornásznak itt a terem nyitása óta, ami nagy szó, mert 25 évet jelent. De azért csinálják, mert élvezik. Vannak lányok, akik az édesanyjukkal jönnek edzeni, és van olyan idősebb hölgy is, akinek az unokái is vele tornásznak.

Közeledik a bikiniszezon. Mit javasolsz azoknak, akik szeretnének formába lendülni?

Megérezhető, hogy közeledik a nyár, egyre többen vagyunk a teremben. Azonban úgy gondolom, hogy nem csak a bikiniszezon közeledtével kellene foglalkoznunk a testünkkel. Ennél sokkal tudatosabban kellene hozzáállni. Valamint arról sem szabad elfeledkezni, hogy a sportolás önmagában még nem elég, annak, aki fogyni is szeretne. Ki kell alakítani a mozgás mellé egy megfelelő étkezést is, ha kell, szakember segítségével, hiszen mindenkinek más és más válik be. Hiszen a test karbantartása a lelkünkre is pozitívan hat.

Anyuka vagy, hogy tudsz időt szakítani a tornázásra?

Ezt sokszor kérdezik tőlem és én mindig azt felelem, hogy szerintem egy anyuka nem tud otthon 100%-ot nyújtani, ha nincs meg az „én ideje”. Ha ez az idő csak egy fél-egy óra naponta, amit magunkra tudunk fordítani, sokkal jobban teljesítünk otthon, a stresszt is könnyebben lehet bírni. Az én idő lehet bármi, ami igazán kikapcsol minket; olvasás, sportolás vagy csak egy séta. Persze könnyebb azt mondani, hogy erre nincs idő. Én azt mondom, hogy csak szervezés kérdése. Hiába kerül energiába az, hogy sportoljunk, valójában ilyenkor fel is frissülünk, ez pedig nem csak a háztartásra és egyéb teendőkre hat ki, hanem az alvásunkra is.

Mit kell tudni arról a tornáról, amit oktatsz?

Az én véleményem szerint, a női testnek nincs szüksége súlyzókra. Az lenne az optimális, ha a saját testsúlyunkkal érnénk el az ideális alakot. Ebben a mozgásformában zenére koreografált gyakorlatokkal, saját testsúlyunk felhasználásával formáljuk az alakunkat. Ez a koreográfia havonta változik, ezáltal nem csak testi kikapcsolódást nyújt, hanem szellemit is, hiszen csak az oktatóra kell fókuszálni, az elemeket pedig hamar meglehet jegyezni és könnyen elsajátíthatóak. Éppen ezért minden korosztálynak tudom ajánlani ezt a mozgásformát. Vannak egészen fiatalok is nálunk (11-12 év körüliek), sok 30+-os jár hozzánk, de természetesen van rengeteg diákunk, és jó néhány nyugdíjasunk is. Egyébként saját testsúlyos edzés lévén, biztonságosak is az óráink. Mivel nem használunk segédeszközöket, elenyészőek a sportsérülések.

A test karbantartása a lelkünkre is pozitívan hat
Fotó: Szabó-Bodó Adrienn

Mennyi idő alatt lehet látványos eredményt elérni?

Ez egy érdekes kérdés. Sokan hamar abbahagyják a megkezdett mozgásformát, mert a mérlegre lépve nem látnak változást, úgy vannak vele, hogy nem is használ, így abbahagyják. Pedig ez valószínűleg nincs így. Persze attól is függ, hogy mi az elérni kívánt cél, de fontos leszögezni, hogy az izom nehezebb, mint a zsír. Ahogy elkezdünk mozogni, a testünk is átalakul. Tehát lehet, hogy kilókban nem, de centiben annál inkább mérhető a változás. Elsősorban a centire figyeljünk, majd a testtömegindexre, és csak harmadlagosan foglalkozzunk a kilókkal. Akkor hatásos a torna, ha hetente legalább háromszor edzünk. Aki egyszer jár csak, azt úgy nevezem, hogy megnyugtatja a lelkiismeretét, de a testünknek ennyi nem elég. Ha tartják a heti 3-4 órát, egy-két hét múlva már lehet érezni a hatást, egy-két hónap múlva pedig már megjön az erőnlét is. Ezek után már csak azon múlik, hogy mi a cél az edzésekkel; alakformálás, vagy karbantartás.

Alakformálás esetén nyilván az étkezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Mit szoktál javasolni a hozzád fordulóknak?

Azt szoktam mondani, hogy ha valakinek komoly célja van a teste formálásával, forduljon dietetikushoz. Mivel nekem ez nem szakmám, nem szeretnék téves információkkal szolgálni. Ettől függetlenül, annyi már segítség lehet, hogyha például a cukrot helyettesítjük valami egészségesebb dologgal, ami beválik nekünk. Vagy például fehér kenyér helyett válasszuk a barnát. Amit bátrabban merek ajánlani, az az, hogy fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy már nem tartalmaznak annyi vitamint és nyomelemet, amikre a szervezetünknek nagy szüksége lenne. Azt vettem észre, hogy a táplálékkiegészítők és vitaminok szedése még nem épült be teljesen a köztudatba, pedig nem ártana erre is nagyobb hangsúlyt fektetni. A sportolás szépen gyúrja, formálja testünket, de ahhoz, hogy legyen miből alakítania, jó tápanyagokat kell bejuttatnunk a szervezetünkbe.

Az látszik, hogy szeretsz ezzel foglalkozni. Miért élvezed ennyire?

Én kihívásnak tekintem, hogy úgy tartsunk élvezetes órát, hogy közben nem használunk semmilyen segédeszközt. Jó látni azt is, hogy boldogan távoznak a hozzánk érkezők, élvezik az óráinkat. Nincs ez másképp a diákokkal sem. Ugye hetente két tesi órát kiválthatnak nálunk is. Persze akadtak olyanok is, akiknek csak az igazolás kellett, de sikerült kiszűrnünk az ilyen eseteket. Jó látni, hogy miután elvégezték az iskolát, visszajárnak hozzánk, holott már nem „kellene” nekik. Ezek azok, amiért igazán szeretem csinálni, hogy látom, mennyire élvezik a hozzánk járók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában