Patinás falak között

2019.04.06. 07:45

A 20. század történelméből jeleskedtek a Fejér megyei diákok

Több Fejér megyei diák is szép sikert ért el a Kosáry Domokos Történelemverseny országos döntőjében. A versenyre mintegy 1200-an neveztek, a döntőt a Nemzeti Múzeumban rendezték.

B. Kiss László

Az iszkai kastélyiskolából ketten is a döntőbe jutottak. Takács Tamás és Kiss Benigna történelemtanára Balogh Beatrix

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A jeles történész, Kosáry Domokos (1913–2007) nevét viseli az a verseny, amit a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete hirdetett meg általános és középiskolás diákok számára. A történelemversenyre mintegy 1200-an jelentkeztek, akadt nevező minden megyéből, s a határon túlról is. A regionális fordulót követően – kategóriánként – húsz-huszonöt tanuló jutott be az országos döntőbe, amelyet múlt szombaton a Nemzeti Múzeumban rendeztek. A délelőtti megnyitót és a délutáni eredményhirdetést is a díszteremben tartották, amely – mint ott elhangzott – az Országház megépítése előtt az országgyűlés felsőháza ülé­sei­nek is helyt adott. A diá­kok négy kategóriában mérték össze tudásukat. Együtt versenyeztek a hetedikesek és nyolcadikosok, s külön-külön mérkőztek a hatosztályos gimnáziumok hetedikesei, valamint a kilencedikesek, illetve a tizedik osztályosok. Bírálóbizottságból is négy volt. Az általános iskolások zsűrijét például Szakály Sándor professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója vezette.

A versenyzőknek több, jellegében egymástól eltérő feladatot kellett megoldaniuk. Ezek témája alapvetően az első világháború, illetve a trianoni diktátum volt. Mivel a vetélkedőt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is támogatta, a döntőbe jutottaknak két olyan, a Rubicon folyóiratban megjelent cikkből is fel kellett készülni, amelyet a NEB munkatársai írtak. Az egyik a szovjet hadifogolytáborokról, a másik Kárpátalja a Szovjetunió általi, a második világháborút követő bekebelezéséről szól rendkívüli alapossággal.

A Kosáry Domokos Történelemverseny országos döntőjében több Fejér megyei diák is szép sikert ért el. Az általános iskolások mezőnyében Dohi László, a fehérvári Hétvezér tanulója nyolcadik lett. Tizenkettedik és tizenötödik helyen végzett az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola két diákja, Takács Tamás és Kiss Benigna.

Az iszkai kastélyiskolából ketten is a döntőbe jutottak. Takács Tamás és Kiss Benigna történelemtanára Balogh Beatrix
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A hatosztályos gimnáziumok hetedikesei között a nyolcadik helyet Matern Léna, a tizenkilencediket pedig Gajda Sára szerezte meg. Ők mindketten a fehérvári Telekibe járnak.

A kilencedikesek versenyében Wisniewski Marcell, a fehérvári Tópartiból hatodik helyezést érdemelt ki.

A tizedikesek között Hérics Attila, a fehérvári Ciszterci növendéke a tizedik helyen végzett.

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete 2016 tavaszán alakult meg általános és középiskolai tanárok, s egyetemi oktatók részvételével. Elsődleges célja, hogy segítse a történelmet és a határtudományokat tanító és kutató szakemberek között az ideológiai megfontolásoktól mentes, tárgyszerű együttgondolkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában