A gyorsabb interneten hasíthatnak az információk

2019.03.13. 07:20

Szupersztráda ez is, csak éppen másmilyen

A telekommunikációs hálózatra és a számítógéptechnikára egyaránt épülő internetet tíz-tizenöt éve információs szupersztrádának nevezték. Ma még inkább megállja helyét az elnevezés: annyira kell a jó net, mint egy jó út!

Szanyi-Nagy Judit

A szupergyors internet már jelen van – erről beszélt Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A kormány célja, hogy a digitalizációnak minden magyar ember és vállalkozás a nyertese legyen. Sokat halljuk ezt a szót, hiszen az informatika, a távközlés a mindennapi életünk része, arra otthon is szükség van. Ugyanolyan fontos, mint az, hogy megfelelő elektromos és úthálózat épüljön ki mindenhol – üdvözölte a jelenlévőket Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. – Mindeközben pedig látjuk, tapasztaljuk, hogy a távközlési cégek elsősorban a sűrűn lakott területeket célozzák meg szolgáltatásaikkal. A kormány elhatározta, hogy ezen változtat, s megtámogatja a fejlesztést: ne legyen olyan magyar falu, háztartás, ahova nem jut el a korszerű hálózat! – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A szupergyors internet már jelen van – erről beszélt Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A Szupergyors internet program (SZIP) 2015-ben indult, a szakemberek a tárgyév júniusáig végeztek az országos igényfelméréssel. Erre azért volt szükség, mert a támogatást csak azok a települések igényelhették, ahol egy szolgáltató sem biztosította a legalább 30 Mbit/s (megabit per szekundum) minimális sebességet. Idén januártól pedig elindult a második fázis: a SZIP 2.0 során elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésére fókuszálnak, a cél a legalább 100 Mbit/s-os sávszélesség elérése. Igaron is a harmincas számot célozták meg, ám mint az a tegnapi sajtóeseményen elhangzott: a Dél-Fejér település a legkorszerűbb hálózatot kapta, amely azt jelenti, a jövőben még gyorsabb internet állhat az itt élők rendelkezésére. Országos tekintetben a fejlesztést nagy részben hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokkal vitték végbe; Igaron a kiépítésért Tarr János – a családnevével fémjelzett kft. ügyvezető igazgatója – felelt. A közel harmincéves cég vezetője (vagy legalábbis a neve) nem ismeretlen a környéken, hiszen több megyében és több mint 300 településen szolgáltat. Ezek jórészt kis települések, vagyis a kivitelezők jól ismerik a lakossági igényeket.

A SZIP 150 milliárd forintból (ebből 56 milliárd forint uniós forrás) jött létre, a most érintett Sárbogárdi járásban szintén egy több száz millió forintos (uniós és kormányzati) beruházásról beszélhetünk. Hantoson és Nagylókon még folyik a fejlesztés, de hamarosan ott is átadják a hálózatot, amely – mint Varga Gábor országgyűlési képviselő megfogalmazta – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű térség fejlődjön. A településvezetés és a kivitelező köszöni az igariak türelmét, hiszen a földkábel elhelyezéséhez szükséges földmunkák okoztak némi felfordulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában