műsort is láthatnak

2019.03.07. 07:35

Székely szabadság napja: Fehérváron is emlékeznek

1854. március 10-én Marosvásárhelyen kivégeztek három székely vértanút, Habsburg-ellenes szabadságharcost, Bágyi Török Jánost, Nagyváradi Horváth Károlyt, Martonosi Gálfi Mihályt. Haláluk napja 2012 óta a székely szabadság napja.

Majer Tamás

Fehérváron is megemlékeznek róluk. Az előzetes tájékoztatón Deák Lajosné képviselő, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka idézte fel a múltat. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke elmondta, a vasárnapi megemlékezés 15 órakor, a maroshegyi székelykapunál kezdődik. Ezután – folytatta Juhász László képviselő – 15.45 órakor tartanak gyülekezőt az Országalmánál. A megemlékezni akarók együtt vonulnak át az Országzászló térre, ahol műsort is láthatnak. Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke utalt a Romániában terrorvád miatt bebörtönzött Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra, s kiemelte, megemlékezésük a magyar kormány számára is figyelemfelkeltés: napirenden kell tartani Székelyföld autonómiájának ügyét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában