Támogatottsága továbbra is erős, de nem feltétel nélküli

2019.03.14. 15:30

Szabadegyetem – szabad Európa!

Az Európai Unió jövője és kérdőjelei című szabadegyetemi sorozat szerdai előadásán Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezető-helyettese, kommunikációs vezető az unió működéséről és jövőjéről, a lehetséges irányokról beszélt.

V. Varga József

Perger István: Európa pozitív globális erő, szerepe minden korábbinál fontosabb

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ki az a Brüsszel? – tette fel a kérdést mindjárt az elején, és a válasszal sem maradt adós. Elsősorban az Európai Tanács (csúcstalálkozó), azután az Európai Parlament, a Miniszterek Tanácsa (az Európai Unió Tanácsa) és az Európai Bizottság. Továbbá a Bíróság, a Számvevőszék és az Európai Központi Bank, valamint a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága és az Európai Beruházási Bank.

Európa a világ legnagyobb egységes piacával és második leggyakrabban használt pénznemével rendelkezik; az első számú kereskedelmi nagyhatalom, és a fejlesztési, illetve humanitárius segélyek fő donora – folytatta az előadó. Részben a Horizont 2020 kezdeményezésnek – a világ legnagyobb multinacionális kutatási programjának – köszönhetően az innováció egyik éllovasa. Az uniós diplomácia érdekérvényesítő erején keresztül segít biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni a világot. Aktívan együttműködik szomszédságával mind keleti, mind déli irányban. Az Ukrajnához fűződő megerősített partnerségtől kezdve az afrikai partnereivel folytatott szerteágazó együttműködésig Európa – mint pozitív globális erő – minden korábbinál fontosabb szerepet tölt be.

Mégis felmerül az Európai Unió kihívásai között a bizalom és a legitimáció válsága 2010-től. A globalizáció negatív hatásainak erősödése, együtt a 2008-as világválsággal.

Perger István: Európa pozitív globális erő, szerepe minden korábbinál fontosabb
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Hogyan látják az európai emberek az EU-t? – firtatta Perger. Minden szinten egyre inkább elfordulnak a hivatalos politikai narratívától és a politikai intézményektől. Az európai projekt támogatottsága továbbra is erős, de nem feltétel nélküli; csökkent a polgárok EU-ba vetett bizalma – sorolta. Nem könnyű átlátni az unió felépítését, mivel az európai szintet és a tagállamokat is magában foglalja, és az EU mindennapi életben játszott pozitív szerepe láthatatlan marad.

A brexitet mint „vekkert” említette. Rá kellett eszmélni arra, hogy a sokat emlegetett négy szabadság (az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad áramlása) és az egységes piac nem feltétlen „adottságok”. Mellékhatása az unió támogatottságának növekedése, az euroszkeptikusok „eurorealistákká” váltak. És ne feledkezzünk meg a gazdasági fellendülésről! – tette hozzá Perger István.

És mit pótol a brüsszeli „veszekedés”? Egyértelmű, hogy a háborút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában