Aki eredményes, az a szakmunkásvizsgát is letudja

2019.03.13. 07:02

Inasok nagy versenye zajlik Székesfehérváron

A pék-, illetve az édesiparitermék-gyártói szakma kiváló tanulója elnevezésű országos versenynek az idén – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkérésének eleget téve – a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont.

B. Kiss László

A versenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is kapnak a tanulók

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A háromnapos megmérettetésre 21 péktanuló és 13 leendő édesiparitermék-gyártó nevezett. A péktanoncok – 1959 óta – immár 58. alkalommal mérkőznek, s habár a másik is régi szakma, az azt tanulók számára most szerveznek másodszor vetélkedést.

A pékeket nem kell bemutatni senkinek, az édesiparitermék-gyártó azonban talán kevésbé ismert foglalkozás. Képviselői foglalkoznak például a linzer, a sós és édes aprósütemények, a cukorkák és bonbonok készítésével, miként azt Bánátfy Andreától, az illetékes versenybizottság elnökétől megtudtuk.

A megnyitót kedden délelőtt a patinás fehérvári oktatási intézmény tornatermében tartották, ahol az ünneplőbe öltözött versenyzők és az őket kísérő tanárok arcán is izgalom tükröződött.

A leendő pékek országos versenyében az elmúlt évtizedek alatt összesen mintegy 1200 tanuló vett részt, akik fele – az eredményes szereplésnek köszönhetően – anélkül „felszabadult”, hogy letette volna az év végi szakmunkásvizsgát – mondta el köszöntőjében Barna József, a Szent István-szakgimnázium igazgatója.

A versenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is kapnak a tanulók
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A verseny első napján az elméleti forduló zajlott, a gyakorlati feladatokat szerdán végzik el a házigazda iskola tanműhelyében az indulók. Az eredményhirdetés csütörtökön lesz. A keddi forduló írásbeli és szóbeli részből állt, utóbbi alkalmával – az esélyegyenlőség jegyében – egyenként járultak a versenybizottság elé a diákok, s mindegyiküknek ugyanarról a témáról kellett beszélnie. A kísérő tanárok pedig mindezt kamerán kísérhették végig, s imigyen meggyőződhettek arról, hogy a versenybizottság kérdésekkel sem hozhatott senkit előnybe.

Nemcsak a versenyzők és tanáraik készültek nagyon sokat a két versenyre, és nemcsak ők izgulnak, de a szervezők is – ezt már Nagy Erika, a „pékinasok” versenybizottságának elnöke mondta el a megnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában