ünnepi, első alkalom

2019.03.13. 07:15

Forradalmi változások ideje – Állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Parancsnoksága

Az idei év első hónapjában született meg a Magyar Honvédség Parancsnoksága, mely kedden tartotta első, ünnepi állománygyűlését az Alba Regia laktanyában.

Palocsai Jenő

A Magyar Honvédség Parancsnokságának székhelye Fehérvár és vezetője Korom Ferenc altábornagy, aki a fehérvári katonazenekar által játszott Himnusz elhangzását követően tartotta meg ünnepi köszöntőjét. Beszédében az altábornagy felelevenítette az 1848–49-es eseményeket, kihangsúlyozva, hogy nem véletlenül nevezik Fehérvárt sokan katonavárosnak, mert az akkori lakosok katonákhoz méltó módon szálltak szembe a Jellasics horvát bán által hátrahagyott különítmény idegen fegyvereseivel.

 

A honvédség élén álló vezető azt mondta: párhuzamot lehet vonni az 1848 tavaszára és nyár elejére jellemző honvédségszervezési intézkedések és a napjainkat alapvetően meghatározó Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program között. Az idő szellemének és a kihívásoknak megfelelő haderő kialakítása napjainkban éppoly aktuális és felelősségteljes tevékenység, mint amilyen akkoron volt.

Műsor is színesítette a keddi ünnepi programot
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A meghívottak között volt Brájer Éva, a város alpolgármestere, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Balsay István díszpolgár is. A város és a járás vezetői mellett társ fegyveres testületek, rendvédelmi szervek és a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek vezetői, illetve képviselői is tanúi lehettek, ahogy a teljes állományból 89 főt berendeltek, hogy különböző kitüntetésekkel és előléptetésekkel értékeljék a katonatisztek, altisztek és néhány polgári segítő egész éves odaadó munkáját. Az ünnepi műsort a Szózat, majd a Magyar Honvéd férfi kar kifejezetten erre az alkalomra illő előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában