erősít, karbantart

2019.03.11. 17:30

Az úszás különösen jó, ha túlsúlyos a gyermek

A téli időszak után a gyerekek is több időt tölthetnek a szabadban, s ezzel a mozgásra is több a lehetőségük.

Bokros Judit

Ha a gyermek megtanul úszni, az mindenképpen jó, de később versenyszerűen is űzheti a sportágat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szabad játék, a futkározás segíthet az energiák levezetésében és abban, hogy edzettebbek legyenek. A túlsúlyos gyerekeknek még inkább javasolt a rendszeres mozgás, akár a torna vagy valamilyen más sport. Nem biztos azonban, hogy erre könnyedén rávehető az ovis vagy iskolás csemete, és azt sem feltétlenül tudja a szülő, mi lenne a legalkalmasabb mozgásforma. Választani sok mindenből lehet, ám fontos volna, hogy először magát a mozgást, a sportot szeresse és szokja meg a gyermek, s lényeges, hogy ne legyen mindjárt az elején túl nagy a terhelés.

Egy saját testsúlyos edzés az alapmozgásmintákra épít

Az úszás az egyik legnépszerűbb mozgásformának számít, már csak azért is, mert olyan képességről van szó, amelyet jó, ha mindenki elsajátít. Kóródi-Szép Edina a fehérvári uszodában oktatja a gyerekeket, 4-től 12 éves korig. Ő is elmondta: először a vízhez szoktatás a cél, hiszen van, akinek az is gondot jelent, hogy víz alá kell tennie a fejét. Ennek gyakorlására pár órát szánnak, utána kezdődik maga az úszásoktatás, játékos formában. A gyerkőc az első év végére juthat el oda, hogy hason vagy háton fekve kar- és lábtempózik, elkezdve a gyors- és a hátúszást. Mivel a mellúszás összetett úszásnem, azt a második évben kezdik el, akárcsak a pillangózást. Egy gyermek másfél év alatt stabilan úszhat hason és háton, ehhez az kell, hogy rendszeresen, hetente lehetőleg kétszer járjon edzésre. Később, az évek számának növekedésével akár három is lehet a heti óraszám, s ha versenyszerűen kezd úszni valaki, akkor ez nyilván még tovább nő. A versenyzés felé 8-10 éves korban lehet fordulni – osztotta meg tapasztalatait az oktató.

Az úszásnak számos előnye van: erősíti az immunrendszert, kíméli az ízületeket és a ge­rincet, javítja az állóképességet. Sok egyéb sportágnál előnyt jelent, ha valaki korábban úszott, mert ez a sport a tüdőkapacitást is növeli. Túlsúlyos gyerekeknek kifejezetten ajánlott az úszás, mert a víz felhajtóereje miatt könnyebb a mozgás – tette még hozzá Edina.

Ha a gyermek megtanul úszni, az mindenképpen jó, de később versenyszerűen is űzheti a sportágat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Illusztráció

Vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretnek tornázni, feladatokat végrehajtani. Számukra érdekes lehet a GFM Junior, vagyis a Ground Force Method gyerekekre alkalmazott változata, amelyet leginkább úgy lehetne meghatározni, mint saját testsúllyal, talajközelben végzett alapvető mozgásminták rendszerét. Nagy Richárd GFM-instruktor 5–11 éves korú gyerekekkel foglalkozott korábban. Ő nagyon pártolja ezt az egyébként magyar fejlesztésű módszert, mert a mélyizmok megdolgoztatása révén gerinc- és ízületkímélő, javítja a koncentrációt, a testtudatot, és helyes testtartásra neveli a gyerekeket.

Akkor sincs semmi gond, ha „csupán” a szabadban sétál

Itt is lényeges, hogy öröm legyen a mozgás, és a gyerek szívesen kövesse az instruktort, aki a gyakorlatokat mutatja. A GFM rendszerében olyan alapvető mozgásmintákkal dolgoznak, amelyeket kisgyerekként mindenki megtanult, ám később, mivel alig vagy egyáltalán nem használjuk őket, beszűkülnek-elfelejtődnek. Gondoljunk itt például a mászásra vagy az állatokat utánzó járásokra, ezek játékos változatával és különböző progresszióival edzhető a test. Hangsúlyosak a keresztirányú mozgások, a jobb és a bal oldali mozdulatok váltogatása, valamint a tükrözés, ami a központi idegrendszer számára jótékony terheléssel növeli az edzések hatékonyságát. Egyéb mozgásformákat is sorolhatnánk, mindnek van előnye és hátránya. Ha van rá lehetőség, és a gyermek nyitott, akkor többfélét is ki lehet próbálni. S akkor sincs semmi gond, ha „csupán” a szabadban sétál, szalad, túrázik – a lényeg, hogy minél többet mozogjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában