„… olyan furulya, mitől a gyomorban szól a muzsika!”

2019.03.11. 07:05

A kolbász bogárdi próbája!

A kolbász próbája (amint a pudingé), hogy megesszük! – tartják az atyafiak. A jó kolbásznak nincs titka – állítják egyre –, ezért csinálja mindenki másképp. Ha egyszer az igaziból lakmározol (lila hagymával és friss, ropogós kenyérrel), a hamisból soha többé nem kérsz majd.

V. Varga József

A kolbász körül forgott minden szombaton, a kilencedik fesztiválon

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A Mozdulj a Városért Egyesület újkori hagyományt teremtett 2011-ben: a baráti társaságok, az egyesületek, a munkahelyi kollektívák a közösségkovácsolásra és a szórakozásra szövetkeztek egyúttal, hiszen az együttlét, a jókedvű anekdotázás, a príma hangulat mindennél többet ér – erősítette meg Fodor János, az egyesület elnöke.

A fesztivált helyszínét 2015-től Rétimajorba helyezték át, Lévai Ferenc, a „nemzet halásza” nem tréfának szánta: nyitányként még a kiváló élettani hatású busából is töltöttek kolbászt. A sárbogárdi Fekete László, Nagy Dezső és Tar János egy ódát költött a kolbászhoz. „A kolbász olyan furulya, mitől a gyomorban szól a muzsika!” – imígyen szól az egyik strófájuk.

 

A kísérőprogramok magukért beszéltek: kihirdették a gyermekrajzpályázat eredményét, pódiumra léptek a szekszárdi Mozgásművészeti Stúdió táncoslábú ifjú hölgyei, aztán a húrok közé csapott a félévszázados múltra visszatekintő sárosdi Mephisto zenekar. Sárdi Laciék a kolbásztöltő versenyen is megmérették magukat. Az állandó vendég Straub Dezső (a tekintetes ítészek „magyar hangja”) Nyertes Zsuzsával az oldalán dalolt és mókázott a népek örömére, és vastaps kísérte Szabó Noémi és Kovács Szilárd fergeteges operettműsorát is.

A kolbász körül forgott minden szombaton, a kilencedik fesztiválon
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

 

A zsűri – Födelevics Tibor irányításával – öt szempont szerint értékelt szombaton: figyelembe vették a derék csapatok minél ötletesebb bemutatkozását, megfelelő öltözékét, illetve felszerelését az asztalrenddel egyetemben. Már a nyers tölteléket is megízlelték, s természetesen a végén nem feledkeztek meg a sült kolbász kóstolásáról sem.

A tizennyolc csapatot felvonultató gasztronómia viadalon az idén végül a Tinód Gyöngyei vitték el a pálmát és a vándorserleget, megelőzve a Mágocsi Böllérek és a Lajoskomárom alakulatát. A legfiatalabb kolbásztöltő címét Mazzag Olivér, a legidősebbét Gróf Ferenc kapta, a legszebb asztalt a Sárhatvan Klub prezentálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában